Mielipiteet

Lukijan mielipide: Hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa...

Syksyllä tulee 40 vuotta, kun hämäläisen maalaistalon kasvatti tuli kotitalousneuvojaksi Sotkamoon. Kymmenen neuvontavuoden aikana tutustuin Lentiiran, Vuokin, Juntusrannan ja Näljängän rajaseudun ihmisiin. Heille oma kirkko, pappi, terveydenhoitaja ja seurakuntasisar olivat tärkeitä.

Ymmärrän täysin näiden ihmisten ahdistuksen, jos oma kirkko myydään. Kirkko on rakennettu lahjoitetulle maalle. Puut on saatu lahjoituksina ja työ tehty talkoilla.

Kirkkoon liittyy ihmisen elämän kirjo aina kehdosta hautaan sukupolvien ajan. Itseäni koskettaa eniten Vuokin kirkko, koska se on mieheni kotikirkko. Siellä olen toiminut suntiona Paavo ja Maire Kovalaisen kanssa neljän vuoden ajan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hämmästyin, kun luin paikallislehdestä kirkon myynnistä ja ovien sulkemisesta. Onneksi asioilla on taipumus järjestyä ja seurakunta lahjoittaa kirkon kyläläisille. Vastaavanlaista ratkaisua toivoisin Juntusrantaan ja Näljänkään. Kirkon toimihenkilöiden, luottamushenkilöiden ja kyläläisten tulisi keskustella nenätysten asioista.

Hautojen lunastamista en ymmärrä lainkaan, jos haudat hoidettu. Olen hoitanut 26 vuotta mieheni suvun hautoja Härkökankaalla ja Vuokissa. Varmasti tosi huonosti, koska neljä hautapaikkaa täytyy lunastaa. Mieheni on maksanut kirkollisveroa kaikki vuodet, joten luulisi riittävän. Lisäksi 25 vuoden päästä poikani lunastaa taas uudelleen haudat.

Pohjamaalta Sotkamoon tullut kirkkoherra Vilho Suutala neuvoi minua 40 vuotta sitten. "Kainuuseen pitää tulla hiljaa, sujahtaa huomaamatta maisemaan. Vasta vuosien päästä tämä maakunta alkaa avautua."

Olen oppinut arvostamaan ja kunnioittamaan kainuulaisia. Toivon rauhaa ja rakkautta ihmisten kesken. Yhdessä me pidämme Kainuun asuttuna ja elinvoimaisena.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Anja Puttonen

Kirjoittajan mielestä kirkkoon liittyy ihmisen elämän kirjo aina kehdosta hautaan sukupolvien ajan.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä