Paikallisuutiset

Kainuun koronatartunnat laskussa – pääsiäismaanantaina 52 testiä rajalla

Kainuun koronatilanne on rauhallinen ja kääntynyt selvään laskuun, kertoo Kainuun sote.

Uusia tartuntoja ei ole tiedossa. Myös ilmaantuvuus on pudonnut alle kymmeneen sataatuhatta asukasta kohden kahdessa viikossa.

Vartiuksen rajanylityspaikalla pääsiäisen paluuliikenne on ollut kohtuullisen vilkasta. Koronatestejä tehtiin eilen 52, joka on selvästi viimeaikaista suurempi määrä. Tartuntoja ei ole todettu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tilanne näyttää nyt oikein hyvältä. Toivottavasti pääsiäisen lomanvietto ei aiheuta muutosta, vaan kesää kohti tartunnat nyt painuisivat kohti nollaa, toivoo pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari Kainuun sotesta.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto teki viime torstainapäätöksen maahantulijoiden pakollisesta terveystarkastuksesta rajanylityspaikoilla. Määräys on voimassa toukokuun loppuun saakka.

Päätöksen mukaan jokaisen rajanylityspaikan kautta maahan tulevan matkustajaliikenteen henkilön täytyy osallistua välittömästi maahantulon jälkeen terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirustesti.

Terveystarkastuksessa henkilö voi esittää todistuksen negatiivisesta koronavirustestistä, joka on tehty enintään kolme vuorokautta ennen maahantuloa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Päätös koskee lentoliikenteen ja maarajan rajanylityspaikkojen kautta riskimaista Suomeen saapuvia henkilöitä eli koskee Kainuussa Kajaanin lentoasemaa ja Vartiuksen ylityspaikkaa.

Rokotukset 1950–1951 syntyneille

Koronarokotukset ovat avoinna vuosina 1950–1951-syntyneille sekä 1952–1956-syntyneille riskiryhmäläisille.

Koronarokotusten takaisinsoittopalvelussa on edelleen noin 400 puhelua jonossa, joita puretaan mahdollisimman pian. Ensisijainen ajanvaraustapa on Omasoten nettipalvelussa, jonka kautta voi valita parhaiten sopivan ajan:

- 1951 tai aiemmin syntyneet valitsevat Omasote-palvelusta paikkakuntansa "iänmukaiset koronarokotukset". Ajan voi varata myös ajanvarausnumerosta 044 709 3788.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

- 1952 - 56 syntyneet (65 - 69 vuotiaat) sairautensa perusteella rokotusvuorossa olevat valitsevat Omasote-palvelusta paikkakuntansa "riskiryhmäläisten koronarokotukset". Ajan voi varata myös ajanvarausnumerosta 08 718 9303. Rokotusvuorossa olevaan riskiryhmään 1 kuuluvat:

- elinsiirto- tai kantasolusiirtopotilaat sekä aktiivihoidossa olevat syöpäpotilaat

- henkilöt, joilla on vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus vaikea krooninen keuhkosairaus tai Downin oireyhtymä

- omaishoidettava ja -hoitaja, joka asuu samassa taloudessa hoidettavan kanssa

- lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes (muu kuin nuoruustyypin diabetes)

Rokotuksen saaminen ei vapauta varotoimien ja rajoitusten noudattamisesta.

Yksityiskohtaiset varausohjeet löytyvät infosivulta sote.kainuu.fi/koronarokotukset. Erityiset koronaan tai rokotteisiin liittyvät kysymykset pyydetään sähköpostitse korona@kainuu.fi.

Kainuun soten lähihoitaja Tatiana Polvinen ojensi Andrei Kozloville passin sekä tositteen negatiivisesta koronatestituloksesta. Kozlov pitää rajan koronatestejä perusteltuina ja tarpeellisina.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä