Paikallisuutiset

Hyrynsalmen koronarypäs ei johda palveluiden sulkemiseen, yksi luokka etäopetukseen –56 karanteenissa

Sotkamossa todettiin lisäksi koronatartunta ulkomaisella kausityöläisellä. Siihen liittyen kolme määrättiin karanteeniin.

Hyrynsalmen varhaiskasvatuksen yhdessä ryhmässä perjantaina todetut kaksi koronatartuntaa ovat laajentumassa ryppääksi, kertoi Kainuun sote sunnuntaina.

Soten mukaan neljä uutta tartuntaa nostaa kokonaismäärän jo kuuteen sairastuneeseen. Karanteeniin oli iltaan mennessä asetettu 56 henkilöä, joista valtaosa alle kouluikäisiä lapsia.

Tartunnat vaikuttavat Hyrynsalmen palveluihin. Kunnanjohtaja Heimo Keräsen mukaan mitään palveluita ei kuitenkaan panna kiinni.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Varotoimena yksi yhtenäiskoulun luokka siirtyy etäopetukseen 17 – 18.5, sillä useita luokan oppilaita on karanteenissa. Muilta osin koulutyö jatkuu lähes normaalisti. Koululaisia on tiedotettu Vilman kautta, miten menetellä ja myös päivähoidossa olevien huoltajille on myös annettu ohjeet muun muassa tekstiviestiryhmien kautta, kertoo kunnanjohtaja Heimo Keränen .

– Ymmärrän, että tilanne aiheuttaa kuntalaisissa kysymyksiä, mutta pyydämme, että huhupuheita ei levitetä ja aiheuteta tarpeetonta hämminkiä. Maanantaina tiedotamme lisää tilanteesta ja muista mahdollisista palvelumuutoksista kunnassa, koska lasten tai oman karanteenin vuoksi useita työntekijöitä joutuu jäämään kotiin.

Pitkin sunnuntaipäivää Hyrynsalmella pidettiin kokouksia ja tehtiin järjestelyjä. Koululla lisätään turvallisuutta, aikuisten maskien käyttöä jatketaan ja pidetään turvaväleistä kiinni.

– Tietysti vanhemmista on myös kiinni, haluavatko he, että lapsi jää kotikouluun, mutta silloin opetus on vanhempien vastuulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Päivällä vanhemmat aika paljon soitteli, mutta kun saatiin viestiä sinne Vilmaan, on soittelu hiljentynyt, Keränen selvittää.

Keräsen mukaan on mielenkiintoinen tilanne sikäli, että tämä rypäs on lähtenyt lapsista. Sote ei kuitenkaan anna edes kuntaan tietoa siitä, moniko tartunnan saaneista on lapsia.

Jo lauantain tieotjen mukaan ensimmäinen tartunta on ilmeisesti saatu Kainuun ulkopuolella.

Sairastuneille ja karanteenissa oleville Kainuun sote antoi jäljityksen kautta ohjeet. Kunta pisti jo sunnuntaiaamuna koronatiedotteen Facebook-sivuilleen ja sähköpostin koko henkilöstölle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tarkemmin tiedotetaan, kun maanantaiaamuna saadaan henkilöstöä enemmän koolle. Sinänsä ryppään laajeneminen ei ollut Keräselle ylätys.

– Onhan tuo tietysti mennyt vakavampaan suuntaan ja olihan se aavistettavissa, Keränen kommentoi.

– Niille, jotka eivät ole altistuneet, maanantai on normipäivä. Ellei mitään tietoa tule, normaalisti kouluun, Keränen evästi, mutta kertoi, että vielä sunnuntaina illalla on koolla kouluun liittyvä turvaryhmä, jossa käydään asiat läpi

Tartunnanjäljitys oli sunnuntaina valmiina ja kaikki altistuneet oli saatu kontaktoitua. Kaikkien altistuneiden testitulokset eivät vielä olleet iltapäivällä valmistuneet, mutta kuuteen mennessä uusia tartuntoja ei ollut todettu.

– Mahdollista toki on, että lisää tapauksia vielä ilmenee. Huomenna tiedämme lisää tilanteesta ja lähipäivät näyttävät tuleeko uusia positiivisia. On syytä muistaa, että virus ei ole yhtäkkiä kadonnut, vaan tartuntojen välttämiseksi ohjeiden noudattaminen on edelleen tärkeää, toteaa Kainuun soten vs.pandemiapäällikkö Tuomo Erola .

Hyrynsalmen tartuntojen myötä Kainuun ilmaantuvuuskluku on Erolan mukaan noin 9, kun se vielä viikolla oli 0. Kainuu on kuitenkin edelleen perustasolla.

Kainuun sote kehottaa hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä ja tarvittaessa ottamaan yhteyttä lisäohjeita varten Kaksin koronatestin ajanvarausnumeroon (040 165 0020).

Hyrynsalmen koronaryppään lisäksi yhdellä ulkomaalaisella kausityöntekijällä on todettu Sotkamossa sunnuntaina koronatartunta. Hänet on määrätty eristykseen. Tapaukseen liittyen kolme ihmistä on määrätty karanteeniin. Tapaus ei liity Hyrynsalmen ryppääseen. Ulkomainen tartunnan saanut ei vaikuta Kainuun ilmaantuvuuslukuun, karanteenissa oleviin kyllä, joita oli siis illalla yhteensä 59.

Ohjeiden ja rajoitusten noudattaminen tarpeellista

Hyvän käsihygienian ylläpitäminen ja lähikontaktien välttäminen ovat edelleen keskeisiä tartuntojen vähentämiseksi.

Kainuussa on voimassa yli 12-vuotiaiden yleinen maskisuositus, mikäli yli kahden metrin turvavälejä ei voida varmistaa. Myös suositus rajoittaa matkustamista ja yksityistilaisuuksia on voimassa. Aluehallintovirasto on määrännyt yli 50 henkilön yleisten kokousten ja yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoituksen toukokuun loppuun saakka.

Rokotusten saaminen ei toistaiseksi vapauta varotoimien noudattamisesta.

Edit. klo 12.11: Heimo Keräsen uusilla kommenteilla.

Edit. klo 16.40: Päivitetty tilanne Keräsen ja Erolan uusilla tiedoilla.

Edit. klo 17.43: Muutettu karanteenissa olevien määrä. Lisätty Sotkamon tartunta.

Edit. klo 19.30: Päivitetty illan uusi tiedote.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä