Teatteri on Ulla Schroderuksen elämänmittainen rakkaus – ohjaaja myös siivoaa ja keittää kahvia
Julkaistu: 25.11.2022 klo 12:00Suomussalmelaisen Ulla Schroderuksen työnkuva Teatteri Retikassa kattaa kaikkea mahdollista.
Suomussalmen Teatteri Retikassa ohjaajana toimiva Ulla Schroderus iloitsee teatterin monipuolisista osaajista sekä mahdollisuudesta luoda kaikki näytelmät paikallisesti suunnittelutyöstä toteutukseen saakka.
– Meillä on paljon osaamista aina ompelusta tekniseen osaamiseen. Saamme apua myös henkilöiltä, jotka eivät välttämättä edes ole mukana teatterin toiminnassa. Vaikka olemme harrastajateatteri, meillä on paljon eri alojen ammattilaisia apuna.
Paikallinen osaaminen korostuu myös esitysten koreografioissa, joista vastaa suomussalmelainen Liisa Karppinen sekä sävellyksissä, jotka ovat Kainuussakin vaikuttavan muusikon Renne Karppisen käsialaa.
– On harvinaislaatuista, eikä lainkaan itsestäänselvyys, että mukana on näin paljon tekijöitä.
Ulla Schroderus kumoaa harhaluulot siitä, että teatterissa toimivan täytyisi olla luonteeltaan ulospäin suuntautunut ja todella avoin. Kuva: Marjut Lehto
Pohtiessaan harrastajateatterissa työskentelevän tärkeimpiä ominaisuuksia hän nostaa esille monipuolisuuden.
– Lisäksi täytyy olla kiinnostunut monista asioista ja tulla hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa.
Hän kuitenkin kumoaa harhaluulot siitä, että teatterissa toimivan täytyisi olla luonteeltaan ulospäin suuntautunut ja todella avoin.
– On rikkaus, että mukana on monenlaisia ihmisiä ja monenlaista tekemistä.
Vaikka olemme harrastajateatteri, meillä on paljon eri alojen ammattilaisia apuna.
Schroderus on opiskellut Turussa teatteri-ilmaisun ohjaajaksi.
– Kavereitani opiskeli teatterialalla, ja he vinkkasivat minulle koulutuksesta. Teatterimaailma oli mielestäni niin ihmeellistä, että en osannut edes haaveilla siitä.
Hän valmistui koulusta vuonna 1997, ennen sen muuttumista ammattikorkeakouluksi.
– Aloitin korona-aikana opintojeni täydentämisen monimuoto-opintoina. Se on ollut mielenkiintoista, ja on mukavaa päästä jakamaan kokemuksia muiden opiskelijoiden kanssa.
Ohjaaja kuvailee teatteri-ilmaisun ohjaajan koulutusta monipuolisimmaksi kaikista teatterialan koulutuksista.
– Harrastajateatterissa saa myös olla koko ajan osaamisensa äärirajoilla.
Ulla Schroderus kertoo ajoittaisen kaoottisuuden ja kiireen tuovan haastetta teatterissa työskentelyyn. Haastavimmistakin hetkistä huolimatta teatteri on hänelle elämänmittainen rakkaus. Kuva: Marjut Lehto
Teatteri Retikassa Ulla Schroderuksen työnkuva on laaja. Hän on mukana käsikirjoittamassa esityksiä ja vastaa ohjauksesta sekä lavastus- ja puvustussuunnittelusta.
– Teatterissamme järjestetään paljon tapahtumia, teen niihin sekä jonkin verran myös omiin esityksiimme tekniikoita, kuten valoja. Vierailuesityksiin palkkaamme henkilöt hoitamaan tekniikan.
Hän vastaa markkinoinnista sekä tiedotteiden laatimisesta sekä erilaisten hankkeiden koordinoinnista. Esityksiin liittyvien työtehtävien lisäksi hän muun muassa siivoaa ja keittää kahvia.
– Koen myös siivouksen kivaksi, sillä se kuuluu asiaan. Tykkään siitä, että voin tehdä kaikkea.
Erityisen onnellinen hän on taitavista ihmisistä ympärillään sekä mutkattomasta yhteistyöstä eri tahojen kanssa. Schroderus toteaakin teatterin tekemisen olevan aina ryhmätyötä sekä yhdessä toimimista.
– Jos meillä ei olisi näin sitoutunut porukka, emme olisi rakentaneet teatteritaloa ja vieneet kesäteatteria siihen pisteeseen, jossa se nyt on. Tämä on tietenkin myös yleisön ansiota.
Hän on kiitollinen myös tärkeästä yhteistyöstä Suomussalmen kunnan kanssa.
Harrastajateatterissa saa myös olla koko ajan osaamisensa äärirajoilla.
Retikassa järjestetään ainutlaatuisia tapahtumia, kuten Avoin lava, jossa varhaiskasvatuksen lapset pääsevät nousemaan lavalle.
– Myös vanhusten ja maahanmuuttajien tapahtumien sekä yleisötilaisuuksien myötä olen saanut olla tekemisissä monien ihmisten kanssa. Yhdessä tekeminen on paras tapa tutustua uusiin ihmisiin. Tällaiseen mukaan pääseminen on mahtavaa työssäni.
Teatteri Retikassa Ulla Schroderuksen työnkuva on laaja. Hän on mukana käsikirjoittamassa esityksiä ja vastaa ohjauksesta sekä lavastus- ja puvustussuunnittelusta. Kuva: Marjut Lehto
Schroderus nostaa esiin myös 7. ja 8. luokan oppilaiden teatterissa järjestettävät ryhmäytymistapahtumat.
– On hienoa nähdä, kuinka teatteriharjoitteet saavat nuoret loistamaan lavalla.
Ohjaaja haluaakin kannustaa nuoria suuntaamaan rohkeasti taidealoille, vaikka alalla leipä onkin tiukassa.
– Jos on kykyä ja paloa alaa kohtaa, suosittelen sitä lämpimästi. Meidän täytyy tuoda kainuulaisten näkemyksiä esiin ja taide on hyvä keino siihen.
Jos meillä ei olisi näin sitoutunut porukka, emme olisi rakentaneet teatteritaloa ja vieneet kesäteatteria siihen pisteeseen, jossa se nyt on. Tämä on tietenkin myös yleisön ansiota.
Hän sanoo teatterissa työskentelyssä haastetta tuovan ajoittainen kaoottisuus ja kiire.
– Siihen en ole vielä oppinut. Monesti haasteita aiheuttavat myös asiat, joihin ei voi itse vaikuttaa.
Teatteri, jossa kaikki tehdään itse alusta lähtien tuo lisäksi paineita seuraavista töistä.
– Välillä työ on samanlaista puurtamista kuin mikä tahansa muukin työ.
Haastavimmistakin hetkistä huolimatta teatteri on Ulla Schroderukselle elämänmittainen rakkaus.
Työnsä vastapainona teatterialan ammattilainen liikkuu metsässä ja lenkkeilee yhdessä koiriensa Hepun ja Vilin kanssa.
– Kuuntelen myös äänikirjoja, radio-ohjelmia ja podcasteja sekä katson televisiosta brittisarjoja.
Teatteriharjoitusten aikaan Schroderuksen aikataulut kuitenkin rytmittyvät näyttämöllä olevien ihmisten aikataulujen mukaisesti.