Selvitys tuulivoimasta valmistui: Itä-Suomeen on mahdollista saada tuulivoimaa, mutta se vaatii yhteistyötä
Julkaistu: 16.3.2023 klo 19:30Puolustusvoimien aluevalvontajärjestelmät rajoittavat tuulivoiman rakentamista Itä-Suomessa.
Tuulivoiman rakentamisen tehostaminen itäisessä Suomessa on mahdollista. Tämä selviää työ- ja elinkeinoministeriön, puolustusministeriön ja ympäristöministeriön asettaman selvitysmiehen Arto Rädyn selvityksessä, jonka hän luovutti ministeriöille keskiviikkona.
Ministeriöt asettivat viime syyskuussa selvitysmiehen tutkimaan itäisen Suomen tuulivoimarakentamisen edistämistä. Hänen tuli tarkastella keinoja rakentamista rajoittavien esteiden, ja erityisesti maanpuolustuksen tarpeista johtuvien rajoitteiden vähentämiseksi.
Tällä hetkellä alle neljä prosenttia Suomen rakennetusta tuulivoimasta on Valtatie 5:n itäpuolella. Itäisen Suomen tuulivoimarakentamisen keskeisimpänä esteenä ovat Puolustusvoimien aluevalvontajärjestelmien aiheuttamat rajoitteet. Tuulivoiman rakentamista rajoittavat myös kantaverkon rajoitukset, paikalliseen vastustukseen sekä esimerkiksi luontoarvoihin liittyvät tekijät.
– Sotilaallinen uhkakuvamme ja opit Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan edellyttävät vahvaa aluevalvonnan kykyä itäisessä Suomessa. Samaan aikaan alueen tuulivoimarakentamisen mahdollistaminen on tärkeää Suomen energiajärjestelmän ja Itä-Suomen elinvoimain kannalta. Vahvan infrastruktuurin itäinen Suomi on tärkeä tekijä Suomen ja EU:n sekä jatkossa myös Naton turvallisuuden kannalta", Räty toteaa selvityksen lähtökohdista.
Puolustusvoimat ja tuulivoimatoimijat ovat valmiita etsimään yhteistyössä ratkaisuja, mutta se edellyttää Rädyn mukaan poliittisen ohjauksen tiivistämistä, yhteistyötä, pitkän tähtäimen strategiaa ja lainsäädännön tarkistamista.
– Entistä tasapainoisempi sähköjärjestelmä tarkoittaa myös uusiutuvan energian rakentumista alueellisesti tasapuolisemmin. Arto Rädyn selvitys osoittaa, että aluevalvonnan ja tuulivoiman yhteensovittaminen Itä-Suomessa on mahdollista, mutta se vaatii entistä tiiviimpää viranomaisten ja hanketoimijoiden välistä yhteistyötä, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).
Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) yhtyy Lintilän näkemyksiin ja korostaa tarvetta tehdä yhteensovittaminen laaja-alaisesti ja siten, että sille varataan tarvittavat resurssit.
Räty laati selvitykseensä toimenpidesuosituksia, joiden mukaan muun muassa aluevalvontajärjestelmän suorituskyvyn ylläpitämiseksi ja tuulivoimarakentamisen mahdollistamiseksi itäisessä Suomessa tulee laatia kompensaatiolaki. Samalla voitaisiin laatia kompensaation edellyttämien suorituskykyjen ja rahoituksen määrittämistä varten menettelytapa- ja laskentamalli.
Aluevalvontalakia tulee päivittää niin, että siinä säädetään tuulivoimarakentamiseen liittyvästä Puolustusvoimien lausuntomenettelystä. Lain avulla tulee myös pystyä poistamaan tilastoista positiivisen lausunnon saaneet hankkeet, joiden hankekehitys on jostain syystä lopetettu. Puolustusvoimien lausuntoprosessia on myös tehostettava. Toimenpiteissä tähdennetään, että Puolustusvoimien toimintaedellytykset aluevalvonnassa on turvattava.
Rädyn mukaan Suomeen tulisi perustaa energiaministerin tehtävä ja korkean tason yhteistoimintaryhmä. Suomen energiastrategiassa tulisi myös määrittää pitkän aikavälin energiatarve ja tuotantotavoitteet.