Riittävätkö omat ja valtion rahat? Sitä mietti moni äänestäjä puolueiden yhteisellä vaalitorilla Suomussalmella
Julkaistu: 17.3.2023 klo 11:29Kaivattua äänestysintoakin löytyi. "Äänestän niin pitkään kuin etusormi liikkuu", tuumaa suomussalmelainen Esko Heikkinen.
Huoli pienituloisten pärjäämisestä on tiuhaan toistuva teema kansanedustajaehdokkaiden ja suomussalmelaisten välisissä keskusteluissa.
Paljon käytettyjä sanoja ovat myös talous, valtion velka, menoleikkaukset ja korkotaso. Niistä käydään keskustelua kaikkien puolueiden osastoilla.
Ehdokkaat saavat kuulla lisäksi kiperiä kysymyksiä ulkomaalaisen työvoiman käyttämisestä Suomessa työttömänä olevien suomalaisten sijaan.
Ehdokkaat ja äänestäjät pääsivät juttusille seitsemän puolueen yhteisen vaalikiertueen avaustilaisuudessa Suomussalmen torilla torstaina.
– Otetaanko pienituloisilta ja heikompiosaisilta asumistuet pois, Ritva Juntunen tiedustelee Milla Veteläiseltä (kesk.).
Juntusen mielestä asumistuki on pienituloisille tärkeä tuki, josta ei pitäisi leikata.
Ritva Juntunen toivoo lisäksi, että pienituloisten verotusta tarkasteltaisiin. Hän pitää eläkeläisten verotusta liian korkeana.
– Minä jouduin jäämään 53-vuotiaana sairauseläkkeelle. Hoidin kolme lasta kotona, joten eläkkeeni on hirveän pieni. Kyllä saa katsoa, mitä ostaa, Juntunen kertoo.
Myös maataloustuottajien tulevaisuus huolestuttaa Juntusta. Miten käy kotimaisen elintarviketuotannon, kun polttoaineiden ja lannoitteiden hinnat ovat pilvissä?
Arvo Seppänen ihmettelee polttoaineen hintaan Suomessa verrattuna esimerkiksi Espanjaan, jossa hän vastikään kävi. Eroa litrahinnassa on noin 70 senttiä.
Vaalitapahtumaan Seppäsen houkutteli makkaratarjoilu.
– En varsinaisesti tenttaa ehdokkaita, koska minulla on vakioehdokas, jota äänestän.
Seppänen on erittäin tyytyväinen elinolosuhteisiinsa Suomussalmella. Hänelle tärkeitä asioita ovat luonto, järvet, kalastus ja tiestö.
"On vielä epäselvää, ketä äänestän. Mutta naisen pitää äänestää naista, se on varma."
Soili Halonen (selin) ja Raimo Halonen saivat vihreiden ehdokkaalta Silja Keräseltä hunajakukan siemeniä. Kuva: Sirkku Rautio
Hunajankukan siemenet siivittävät keskustelua Raimo Halosen ja Soili Halosen sekä niitä jakavan Silja Keräsen (vihr.) välillä. Soili Halonen sanoo, että uusi laji sopii hyvin heidän pihalleen, jossa on useita hyönteishotelleja.
Halosten mielestä puolueiden ja ehdokkaiden yhteinen vaalitilaisuus on hyvä asia. Sen ansiosta samalla reissulla voi jututtaa useita ehdokkaita.
– On vielä epäselvää, ketä äänestän. Mutta naisen pitää äänestää naista, se on varma, Soili Halonen sanoo.
Kainuun heikon Kainuun heikon äänestysaktiivisuuden syytä Haloset eivät osaa sanoa. Raimo Halonen pohtii, voisiko se johtua väestön ikääntymisestä. äänestysaktiivisuuden syytä Haloset eivät osaa sanoa. Raimo Halonen pohtii, voisiko se johtua väestön ikääntymisestä.
Puolueiden yhteisen Kainuun kierroksen ensimmäinen tilaisuus järjestettiin Suomussalmen torilla Ämmänsaaressa. Kojujen keskellä käytiin keskusteluja tuttujen ja ehdokkaiden kanssa. Kuva: Sirkku Rautio
Anja Lahma-Mulari arvelee, että äänestämättömyys kumpuaa mitäpä se hyvejää -asenteesta. Hän toivoo, että yhteinen vaalitapahtuma auttaisi siitä eroon pääsemisessä.
– Tämä on hyvä tilaisuus, jossa näkee paljon ihmisiä. On kiva, että eri puolueet pystyvät yhteistyöhön.
Lahma-Mulari seuraa politiikan uutisia tiiviisti. Sisäpolitiikan kentältä häntä mietityttävät eniten edessä olevat menoleikkaukset.
– Kuinka pahat leikkaukset joudutaan tekemään, että talous saadaan reivattua oikealle kurssille? Ja mitä väestöryhmää ne kirpaisevat eniten?
Ehdokkaiden juttusilla kävi runsaasti ihmisiä. Kokoomuksen ehdokkaista paikalla oli muun muassa Matti Heikkinen. Kuva: Sirkku Rautio
Jouko Huhta keskustelee Merja Kyllösen (vas.) kanssa vuoropuhelun tarpeesta, kasvaneesta vastakkainasettelusta ja rauhasta.
Huhtan mielestä Suomi on muuttunut militaristiseksi maaksi, jossa sota on läsnä kaikkialla, vaikka Suomi ei ole sodassa. Tarvittaisiin enemmän eri maiden välistä vuoropuhelua sekä päättäjien keskinäistä että päättäjien ja kansalaisten välistä vuoropuhelua.
– Minä olen ollut rauhan puolesta ja sotaa vastaan koko ikäni, Huhta sanoo.
"Kainuulaisten pitää äänestää kainuulaisia ehdokkaita. Kainuulainen tunnistaa, mitä täältä puuttuu ja mitä tänne tarvitaan lisää."
Suomussalmelaista Esko Heikkistä huolettaa suurten ikäluokkien tulevaisuus. Vuonna 1946 syntyneenä hän edustaa itsekin ikäryhmää, joka täyttää pian 80 vuotta.
– Meitä on niin paljon. Millainen on hoitajamitoitus tulevaisuudessa. Itse olen vielä melko hyvässä kunnossa, mutta tulevaisuus huolettaa.
Heikkiselle on selvää, että hän käyttää äänioikeuttaan myös näissä vaaleissa.
– Koko ikäni olen äänestänyt ja äänestän niin pitkään kuin etusormi liikkuu.
Raija Moilasen mielestä kainuulaisten pitää äänestää kainuulaisia ehdokkaita.
– Kainuulainen tunnistaa, mitä täältä puuttuu ja mitä tänne tarvitaan lisää.
Puolangalla syntynyt ja Suomussalmella asuva Moilanen sanoo, että Kainuu on paras paikka maailmassa asua ja elää. Hän toivoo, että kenenkään ei tarvitsisi lähteä maakunnasta "merten taa" esimerkiksi isomman palkan perässä.
Puolueet olivat tuoneet mukanaan monenlaista jaettavaa tavaraa ja karkkia sekä esitteitä. Ne näyttivät olevan hyvä keino pysäyttää ohikulkijoita. Kristillisdemokraattien Sami Kilpeläinen jakoi lehtiä. Kuva: Sirkku Rautio
Puolueiden yhteinen vaalikiertue jatkoi Suomussalmelta Hyrynsalmelle ja Ristijärvelle. Se käy kaikkien Kainuun kuntien toreilla ja Vaalassa. Viimeinen tilaisuus on Kajaanissa vaalipäivän aattona. Mukana on keskustan, kokoomuksen, kristillisdemokraattien, perussuomalaisten, sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden ehdokkaita.
Kainuulaisia ehdokkaita yhteisellä kiertueella
Kainuulaisten eduskuntavaaliehdokkaiden toritapahtuma kiertää kaikki Kainuun kunnat.
Tapahtumissa ovat mukana Keskusta, Kokoomus, Kristillisdemokraatit, Perussuomalaiset, SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät omine ehdokkaineen.
Kierros alkoi Suomussalmen torilta, jonka jälkeen puolueet suuntasivat Hyrynsalmelle ja Ristijärvelle.
Perjantaina 17. maaliskuuta vuorossa ovat Kuhmo kello 10–12, Sotkamo kello 13.30–15.30 ja Kajaani kello 17–19.
Perjantaina 24. maaliskuuta ehdokkaita on tavattavissa Puolangalla kello 10–11 ja Paltamossa kello 12.30–13.30.
Perjantaina 31. maaliskuuta kiertue käy Vuolijoella kello 10–11 ja Vaalassa kello 12–13.
Puolueiden viimeinen yhteinen vaalitapahtuma on Kajaanissa lauantaina 1. huhtikuuta kello 11–13.