Paikallisuutiset

Remontteja, kalusteita ja kiinteistöjä – Tenho Kela ei kangistu kaavoihin yritystoiminnassa

Vuonna 2009 aloittaneesta yhden miehen remontti- ja rakennusyrityksestä on kasvanut 13 vuoden aikana koko Kainuun laajuisesti toimiva yritys. Uusimpana mukaan tuli kiinteistöala.

Juttu on julkaistu Suomussalmen Yrittäjät ry:n tiedotuslehdessä.

Suomussalmelainen Tenho Kela luotsaa remontti- ja rakennusalan yritystä, jolla on nykyään kolme päätoimialaa.

Tepan Remontti ja Rakennus Oy tekee remontti- ja rakennustöitä ja aputoiminimi Kianta Keittiöt suunnittelee, toimittaa sekä asentaa keittiö- ja kiintokalusteita. Kolmantena mukaan on tullut kiinteistöjen omistaminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tenho Kela osti Kianta Keittiöt elokuussa 2020. Kesällä 2022 Kela osti Veka-Kiinteistöt Oy:n.

Kiinteistöyhtiöön kuuluvat Suomussalmen keskustassa sijaitsevat Sampolan talo, postitalo ja poliisitalo. Rakennuksissa on sekä liiketiloja että asuntoja.

Kiinteistöjen omistaminen sopii Kelan mielestä hyvin rakennusalan yrityksen yhteyteen.

– Kaikki tukevat toisiaan. Kiinteistöissä on säännöllisesti huolto- ja korjaustöitä, joita voimme tehdä, kun rakennuspuolella on hiljaisempaa. Nyt marraskuussa olemme käyneet yhtä asuntoa läpi välitöinämme.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Talviaika on rakennuspuolella aina hiljaisempaa. Tenho Kela on huomannut, että tänä vuonna talvesta näyttäisi tulevan edellistä hiljaisempi.

Hän arvelee, että epävarma maailmantilanne ja talouteen kohdistuvat paineet vaikuttavat ihmisten käyttäytymiseen. Edessä ovat talven isot sähkölaskut ja korkojen nousu.

Muutokset näkyvät myös yrityksen toiminnassa. Kaikki hinnat ovat nousseet, etenkin kalustepuolelle on tullut kovia korotuksia. Lisäksi tarvikkeiden saatavuudessa on ollut ongelmia – kaikkia materiaaleja ei enää saa.

Tenho Kela on tyytyväinen nykyiseen yritystoimintaansa. Kiinteistöjen omistaminen on tuonut mukanaan paljon uutta ja opeteltavaa. Kianta Keittiöiden kautta yritys toimii kaikkialla Kainuussa. Kianta Keittiöillä on myyntipiste Kuhmossa, joka onkin tärkeää markkina-aluetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sehän se varmaan kiehtookin, että ei kangistu samoihin kaavoihin. Laajentuminen on tuonut vaihtelua työntekoon ja yrittämiseen. Kaikki osa-alueet tukevat toisiaan.

Sitä olemme pohtineet, että meille tulisi oma erillinen keittiömyymälä kylälle. Siellä saisi paremmin esille malliryhmiä ja tuotteita.

Yrityksessä on nykyään neljä työntekijää yrittäjän lisäksi. He tekevät kalustesuunnittelua ja -myyntiä ja kasaavat kalusteita sekä remontoivat ja rakentavat.

Tepan Remontti ja Rakennus on syksyn aikana rekrytoinut uutta työntekijää opiskelemaan kalustepuolen tehtäviä. Kyselijöitä on ollut ja neuvotteluja käydään.

Uusien työntekijöiden löytäminen ei kuitenkaan ole helppoa. Kelan mukaan osaavien ja motivoituneiden työntekijöiden saaminen on aina ollut haasteellista.

Yrityksellä ei nyt ole isompia tulevaisuuden suunnitelmia. Tavoitteena on hioa nykyiset toiminnot siihen kuntoon, että kaikki sujuu mahdollisimman hyvin.

– Sitä olemme pohtineet, että meille tulisi oma erillinen keittiömyymälä kylälle. Siellä saisi paremmin esille malliryhmiä ja tuotteita. Sampola-talossa olisi sille tilat, Tenho Kela sanoo.

Tenho Kela perusti Tepan Remontti ja Rakennuksen vuonna 2009. Sitä ennen hän toimi muun muassa autonasentajana ja yhteensä noin kymmenen vuotta Kemetillä (Evox Rifa) laitosmiehenä.

– Vuonna 2009 minut lomautettiin Evoxilta toistaiseksi ja aloin suunnitella oman yrityksen perustamista. Päätös oman yrityksen perustamisesta ei loppujen lopuksi ollut vaikea. Olin tehnyt harrastuksena remonttihommia ja muutaman omakotitalon rakentanut itselle. Halusin työllistää itseni.

Ensimmäisen vuoden jälkeen Kelalla on aina ollut työntekijä ainakin osa-aikaisesti. Tilitoimisto on ollut hyvänä tukena talouspuolella.

– Rakennus- ja remonttipuolta en ole markkinoinut oikeastaan missään noin viiteen vuoteen.

"Mieli täytyy pitää avoimena. Yrittäjä ei ole koskaan valmis, vaan yrittäminen on jatkuvaa opettelua."

Yrittäjyyden paras puoli on vapaus. Omat tekemisensä saa suunnitella kuten parhaaksi näkee.

Huonoja puolia Tenho Kela löytää vain vähän.

– Ehkä se, että töissä on kiinni melkein aina. Lomia ei tule pidettyä samalla tavalla kuin vieraan töissä. Iltaisin ja viikonloppuisin yritän kuitenkin rauhoittaa puhelinliikenteen.

Suomussalmi on hyvä paikka yrittää. Kelan mielestä yrityksillä on hyvä yhteishenki ja toisten kanssa on helppo toimia. Kaikki tuntevat toisensa.

Jos Kelan pitäisi antaa hyvä neuvo yrittäjyyttä suunnittelevalle, hän sanoisi näin:

– Kaikki mitä tekee, pitää tehdä mahdollisimman hyvin ja loppuun asti. Se tuo aina uusia asiakkaita. Mieli täytyy pitää avoimena. Yrittäjä ei ole koskaan valmis, vaan yrittäminen on jatkuvaa opettelua.

Kianta Keittiöiden uusi omistaja on Tenho Kela. Hänellä on 12 vuoden kokemus remonttiliikkeen kanssa toimimisesta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä