Puolangan vanhustenkotiyhdistyksen edustajia vieraili Ämmänsaaren palvelutalolla
Julkaistu: 26.1.2023 klo 7:00Puolangan vanhustenkotiyhdistys ja Suomussalmen vanhustentaloyhdistys esittelivät toimintaansa toisilleen.
Puolangan vanhustenkotiyhdistys ry:n edustajia kävi viime viikon torstaina Suomussalmen vanhustentaloyhdistys ry:n vieraina Ämmänsaaren palvelutalolla.
Puolangalta mukana olivat vuoden alussa aloittanut uusi toiminnanjohtaja ja palvelukodin johtaja Riitta Matikka , yhdistyksen toiminnanjohtajan sijaisena toiminut Tarja Lötjönen , vastaava sairaanhoitaja ja hallituksen jäsen Raija Kaikkonen sekä hallituksen puheenjohtaja Anna Heikkinen .
Suomussalmella vierailijoita olivat vastaanottamassa hallituksen puheenjohtaja Kyllikki Pyykkönen , toiminnanjohtaja Merja Kallio ja palveluesimies Irja Moilanen .
Tapaamisen tarkoituksena oli antaa vertaistukea yhdistysten välillä sekä jakaa hyviä käytäntöjä.
– Kun Puolanka jäi pois Kainuun sotesta, ei yhteisiä tapaamisiakaan ollut. Nyt yhteisen hyvinvointialueen myötä haluamme herätellä jälleen yhteistyötä, Tarja Lötjönen sanoo.
"Palvelutalo on täyden palvelun yksikkö, jossa on tarjolla hoivapalvelut ja tarvittavat tukipalvelut"
Kyllikki Pyykkönen esitteli tapaamisessa Ämmänsaaren palvelutalon toimintaa. Suomussalmen vanhustentaloyhdistys on ollut toiminnassa yli 50 vuoden ajan.
– Ensimmäisenä on rakennettu Rantakadulla sijaitseva vanhustentalo, jossa on 41 asuntoa. Kun talo täyttyi ja tuli tarvetta saada lisää tiloja, ryhdyttiin rakentamaan toista taloa, jossa on myös palveluita tarjolla.
Palvelutaloon tuli asuntojen lisäksi keittiö ja pesula. Aluksi talossa oli myös käsityöverstas. Rakennusurakan kolmannessa vaiheessa verstaasta luovuttiin ja tilalle tuli ryhmätoimintatila Aurinkoinen.
– Lisäksi rakennettiin tehostetun palveluasumisen yksikkö, hoitokoti Muistola.
Puolangan vanhustenkotiyhdistys ry:n edustajia kävi viikko sitten Suomussalmen vanhustentaloyhdistys ry:n vieraina Ämmänsaaren palvelutalolla. Kuva: Marjut Lehto
Tällä hetkellä Ämmänsaaren palvelutalossa on kaikkiaan sata asukasta, ja henkilökunnan määrä on 50 ja 60 välillä.
– Palvelutalo on täyden palvelun yksikkö, jossa on tarjolla hoivapalvelut ja tarvittavat tukipalvelut, muun muassa ateria-, kiinteistö-, pesula- ja siivous- sekä toimistopalvelut. Uusimpana on tilapäishoitopaikka. Olemme satsanneet palveluihin sekä asukkaiden hyvinvointiin, ja olemassa olevia palveluita kehitetään tätä päivää vastaaviksi, Merja Kallio toteaa.
Suomussalmella on tarjolla yhteisöllistä asumista, joka tunnettiin aiemmin nimellä palveluasuminen. Lisäksi on 15 vammaispalvelulain mukaista paikkaa. Ympärivuorokautista tukea tarvitseville henkilöille tarkoitetussa hoitokoti Muistolassa on 15 paikkaa.
Palvelutalolla on oma päivätoiminnan ohjaaja, ja ohjelmaan kuuluu muun muassa keskusteluja ja toimintoja, lehtien lukemista, seurakunnan vierailuja, laulupiiriä sekä tuolijumppaa.
– Meillä käy myös jalkahoitaja, parturi sekä fysioterapeutit.
"Mäntykodin tavoitteena on kehittää palveluasuntoihin annettavaa palvelua niin, että asukkaat saisivat talosta lähes kaiken tarvitsemansa palvelun."
Puolangan vanhustenkotiyhdistys ry:n toiminta on alkanut heinäkuussa vuonna 2003. Keskustassa sijaitseva Mäntykoti tarjoaa 15 palveluasuntoa.
– Asukkaat hoitavat itse vuokrat ja he voivat tilata ateriat, jotka valmistetaan Mäntykodin keittiöllä. Pesulapalvelut toimivat arkipäivisin. Palveluasuntojen asukkailla on Mäntykodin lisäksi mahdollista ostaa tarvitsemiaan lisäpalveluita, kuten ulkoilutus- ja asiointipalveluja ulkopuolisilta palveluiden tuottajilta. Mäntykodin tavoitteena on kehittää palveluasuntoihin annettavaa palvelua niin, että asukkaat saisivat talosta lähes kaiken tarvitsemansa palvelun.
Palveluasuntojen lisäksi on 12 tehostetun palveluasumisen paikkaa sekä kuusi kehitysvammaisten paikkaa.
– Tällä hetkellä kaikki paikkamme ovat täynnä.
Hoitohenkilöstöä on tällä hetkellä noin 15, joista osa työskentelee osa-aikaisena.
Mäntykodissa järjestetään asukkaille viikoittaista ohjelmaa ja yhteistä tekemistä.
– Meillä on esimerkiksi laulupiiriä, jumppaa ja bingoa. Myös seurakunta vierailee meillä, puolankalaiset toteavat.
Viime viikolla asukkaat pääsivät viettämään yhteistä aikaa makkaranpaiston merkeissä.
Kommentit
Jätä kommenttiEläkeläinen
27.1.2023 7:10
Ei kuvan perusteella näytä olevan toiminnassa mukana yhtään miestä.