Paikallisuutiset

Pikakoronatesti käyttöön Suomussalmella – tulos tulee vartissa

Kainuun sote ja NordLab ottavat käyttöön koronaviruksen antigeenitestin eli niin sanotun pikatestin Kuhmossa, Sotkamossa ja Suomussalmella. Covid-19 -antigeenitesti on nopea testausvaihtoehto lieväoireisille potilaille.

Antigeenitesti otetaan nenänielunäytteenä. Hoitohenkilökunta tekee tutkimuksen ja tuloksen saa nopeasti noin 15 minuutissa. Jos antigeenitestin tulos on positiivinen, se varmistetaan PCR-menetelmällä.

Positiiviset tulokset varmistetaan PCR-menetelmällä uudesta näytteestä ainakin antigeenitestin käytön alkuvaiheessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

NordLab ja Kainuun sote ovat todnneet antigeenitestin luotettavaksi ja toimivaksi testiksi ennen käyttöönottoa. Vahvassa Covid-19 taudin epäilyssä on kuitenkin suositeltavaa käyttää PCR-menetelmää sen paremman herkkyyden vuoksi.

Kainuun pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari kertoo, että lupa pikatesteille on saatu vasta kolmelle paikkakunnalle, vaikka teknisesti testien ottaminen onnistuu jo muuallakin Kainuussa. Se edellyttää käyttöönottolupaa myös muille terveysasemille. Nyt lupa irtosi reilussa viikossa.

Antigeenitestillä tulos voi jäädä negatiiviseksi noin 5 tapauksessa sadasta, joissa PCR-menetelmä antaisi positiivisen tuloksen. Kaikkien Covid-19 testien tulosten luotettavuuteen vaikuttaa laboratorion analyysimenetelmien lisäksi näytteenoton ajoitus ja virusmäärä ylähengitysteissä.

Tämän vuoksi testi voi jäädä toisinaan negatiiviseksi sekä antigeeni- että PCR-menetelmällä, vaikka henkilöllä olisi tartunta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vahvassa Covid-19 epäilyssä tutkimukset toistetaan tarvittaessa lääkärin arvion perusteella.

Uusi koronatartuntoja Kainuuseen ei ole tullut viime viikonlopun jälkeen.

– Toistaiseksi on rauhallista, mutta tilanne ei ole muuttunut mihinkään. Virus on edelleen olemassa, Koukkari kertoo.

Pikkujoulukausi on lähestymässä Kainuussakin. Sotella on lokakuun alussa infotilaisuus tapahtumien järjestäjille oikeasta menettelytavoista.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä