Päiväretki Suomussalmelle sisälsi rieskan leivontaa – uudet elämyspaketit ensimmäistä kertaa käytössä
Julkaistu: 17.2.2023 klo 12:00Suomussalmella kävi viikon aikana yhteensä 160 ranskalaista matkailijaa nauttimassa ainutlaatuisista elämyksistä. Ohjelmassa oli muun muassa rieskan leivontaa ja lumileikkejä.
Ranskalaisperheet olivat haltioissaan rieskan leivonnasta ja lounaspöydän herkuista Vanhan Kurimon vierailulla. Vuokatista saapuneiden ryhmien päiväohjelmaan sisältyivät myös käynnit Hiljaisen Kansan Niittykahvilassa ja Ämmänsaaren tsasounan esittely.
Lapsiperheet kävivät omatoimisesti Jalonniemessä karkkikaupassa ja Suomussalmen esihistoriasta kertovassa näyttelyssä.
Suomussalmella kävi viikon aikana yhteensä 160 ranskalaista matkailijaa nauttimassa ainutlaatuisista elämyksistä. Ryhmiä oli neljä, kussakin 40 henkilöä. Mukana oli paljon lapsia.
Ranskalaisessa matkailijaryhmässä oli paljon perheitä. Mustikkamehu maistui kaikenikäisille. Kuva: Anna-Liisa Helttunen
Ranskalaisryhmä majoittui Vuokatissa. He saapuivat Kainuuseen tilauslennolla, joka laskeutui Kajaanin lentokentälle.
Ryhmien vierailut liittyvät ryhmämatkailun tuotekehitystyöhön, jonka Suomussalmen matkailutoimisto aloitti jo ennen koronaa. Nyt tuotepaketteja päästiin toteuttamaan käytännössä.
Leipurimestari Arto Jäske antoi osallistujille hyviä vinkkejä. Kuva: Anna-Liisa Helttunen
Vierailut vaativat suomussalmelaisilta paljon suunnittelua ja työtä etukäteen. Kultaisen Kukon ja Tilausravintola Vanhan Kurimon Veikko Huovinen leipoi testirieskat, joita moni suu makusteli ja hyväksi totesi.
Huovinen kutsui Ämmän Leivän leipurimestari Arto Jäsken yhteistyöhön, ja showmies pisti parastaan.
Suomussalmen matkailukoordinaattori Tiia Mustonen tulkkasi rieskan leivonnan englanniksi ranskalaiselle ryhmän oppaalle, joka selosti sen leipojille ranskaksi.
Ranskan kieltä harva osaa täydellisesti, mutta alkeilla jo pärjää kun uskaltaa puhua. Tottahan pitää tehdä paljon työtä etukäteen, esimerkiksi rieska-sanalle ei löydy vastinetta ranskaksi.
– Iloisia ja kohteliaita ranskalaisia vieraita oli ilo seurata, kuinka innostuneita he olivat. Jokainen leipoi itselleen rieskan. Jotkut söivät sen jo lounaalla ja osa otti mukaansa paperipussissa. Lounaan jälkeen lumikasat houkuttelivat nuorimpia laskemaan liukumäkiä, Veikko Huovinen kuvaili vierailuja Facebook-päivityksessään.
Oli mukava saada tehdä rieskoja itse. Leivontatuokion lopuksi matkailijat pääsivät maistamaan perinneherkkua. Kuva: Anna-Liisa Helttunen
Retkien onnistuminen oli tärkeää. Parhaassa tapauksessa ne tuovat Suomussalmen ja koko Kainuun matkailulle piristysruiskeen tulevinakin vuosina.
Ruokailijat antoivat Huoviselle kiittävää palautetta Kurimon lounaspöydän herkuista – excellent!
"Vierailujen aikana huomattiin, että Suomussalmelle tarvitaan uusia kielioppaita. Auktorisoituja matkailuoppaita on Suomussalmella tällä hetkellä aktiivisessa opastyössä 12."
Vierailujen aikana huomattiin, että Suomussalmelle tarvitaan uusia kielioppaita.
Auktorisoituja matkailuoppaita on Suomussalmella tällä hetkellä aktiivisessa opastyössä 12. Uutta ja nuorta verta tarvitaan joukkoon.
Kianta-Opistossa alkaa opaskoulutus vuonna 2024.
Matkailuopas on käyntikortti
Matkailu on kehittyvä elinkeino ja matkailuoppaat ovat siinä keskeisessä roolissa.
Matkailuopas on käyntikortti, joka luo matkailijalle mielikuvan paikkakunnasta.
Opastus voi olla lyhyt tai pitkä alueen esittely pienemmälle tai isommalle ryhmälle.
Opastuksia voidaan tehdä linja-autossa, ostoskierroksella, luonnossa, kävellen, pyöräillen, museossa, kirkossa tai rooliasuun pukeutuneena.
Opastustyö on sesonkiluonteista freelance-työtä, jota tehdään verokortilla tai omalla toiminimellä.
Suomen Opasliitolla on jäsenilleen SMAL:in kanssa neuvoteltu palkkiosuositus, jota suositellaan noudatettavan opastuksia tehdessä.
Lähde: www.suomenopasliitto.fi