Muistoja vuodelta 1976: Haukiperän silta ja uusi virastotalo valmistuivat, Hyrynsalmella keskusteltiin koirien kiinnipidosta
Julkaistu: 21.5.2022 klo 15:30Metsähallituksen savotoilla ei enää ollut kämppiä eikä kämppäemäntiä. Leirintäalueet kehittyivät Hyrynsalmella ja Suomussalmella. Salametsästys oli vähenemään päin.
Hyrynsalmea vaivasi vuoden 1976 alussa jatkuva asuntopula. Helpotusta oli tulossa paikkakunnalle valmistuvien rivitalojen muodossa. Tuliterät rivitalot osoitteessa Jäkälätie 5 olivat juuri ottaneet vastaan asukkaat ja rakenteilla oli muun muassa Ahma-rivivuokratalo sekä uusi kunnalliskoti. Omakotirakentajien suosiossa oli Näätäharjun alue, joka oli vuoden 196 alussa lähes täyteen rakennettu.
Hyrynsalmen kunnallisen asuntotuotanto-ohjelman tavoitteena oli 1 506 uutta asuntoa vuosina 1976–1980. Vuosittainen asuntotarve oli keskimäärin 67.
Puolangan kirkonkylällä sekä Ämmänsaaren ja Suomussalmen kirkonkylän kaava-aluilla oli pidettävä koirat kiinni kunnanvaltuustojen päätöksen mukaisesti. Kuria noudatettiin melko hyvin. Sen sijaan Hyrynsalmen taajamassa ei ollut voimassa olevaa koirien kiinnipitovelvoitetta. Hyrynsalmen kotiseutu- ja kulttuurilaitakunta sekä eräs yksityinen kuntalainen olivat esittäneet kunnanvaltuustolle, että koirien pitäisi olla taajamissa kiinni. Aloitetta perusteltiin irti juoksevien koirien aiheuttamalla rauhattomuudella ja sotkulla. Varsinkin talvisina kiima-aikoina tappelevat koiralaumat olivat useilla asuinalueilla suoranainen vitsaus. Asia oli menossa Hyrynsalmen kunnanvaltuuston käsittelyyn. Valtuustossa asiasta äänestettiin ja koirakuria koskevaa kunnallissääntöä ei annettu.
Hyrynsalmen nimismies Juhani Lahdenranta kommentoi asiaa Ylä-Kainuun jutussa näin: "Aktiivijolkuttelijoita, jotka tunnen melkein nimeltä, on vain parikymmentä ja hyvät koirat pidetään kyllä kiinni." Hänen mielestään kiinnipitoasiaa pitäisi pohtia myös koiran kannalta.
Lähes 90-vuotias poromies Jussi Seppänen Hossan Kallioniemestä osallistui maaliskuussa 1976 UKK-hiihtoon Hossan vartion maastossa ja hiihti 5 kilometrin ladun siinä missä muutkin.
Metsähallituksen Suomussalmen hoitoalueella oli käynnissä kymmenen savottaa. Puukauppa kävi, vaikka Suomea vaivasi lama, hätätila ja työttömyys. Kaksi savottaa oli Ylivuokin Niemijoen varressa. Ylivuokki 12:n leimikolla hakattiin jo toista talvea. 116 hehtaarin alueella oli töissä 19 metsuria ja kaksi metsäkonetta.
Vuonna 1976 metsurit eivät enää asuneet kämpillä, vaan kävivät työmailla kotoaan käsin. Palkkalistoilla ei ollut yhtään kämppäemäntää. Kaatoon ja karsintaan käytettiin moottorisahaa.
Suomussalmen uusi virastotalo vihittiin käyttöön huhtikuussa 1976. Vihkiäisjuhla veti paljon väkeä tutustumaan taloon. Kaikki ovet olivat avoinna ja virkailijat kertoivat työstään sekä toimitiloistaan. Vihkiäisjuhla pidettiin ammattikoulun salissa. Juhlapuheen piti tohtori Ahti Karjalainen. Kaikki virastot postia ja verotoimistoa lukuun ottamatta löytyivät saman katon alta.
Virastotalossa kävijöille tarjottiin kahvia ja juustoleipää. Tutustumiskierros ja tarjoilu vetivät väkeä myös pitäjän syrjäisimmiltäkin kulmilta.
Vonkan leirintäalueella Hyrynsalmella rakennettiin uutta. Valmistumassa oli uusi huoltorakennus ja myös vastaanottorakennuksen teko oli meneillään. Vastaanottorakennuksen rakennustyöt olivat seisauksissa, koska sen kustannukset olivat olleet odotettua suuremmat ja työt jouduttiin keskeyttämään.
Vonkan leirintäalueella oli kesällä 1976 kahdeksan mökkiä sekä teltta-alue. Suunnitelmissa oli rakentaa saksalaisten majoitustilojen raunioille seitsemän lomamajaa ja kahdeksan huoneen rivitalo.
Hyrynsalmelainen Herman Heikkinen täytti kesällä 1976 90 vuotta eli hän oli syntynyt vuonna 1886. Hän oli tiettävästi kunnan vanhin miespuolinen asukas. Heikkinen oli asunut ikänsä Saarikylässä ja tehnyt elämäntyönsä tervanpolttajana, metsurina, uittotöissä ja pienviljelijä. Hän oli liian vanha talvisotaan ja jatkosotaan, mutta taisteli vuonna 1918 Hämeessä.
Herman Heikkinen oli ollut avioliitossa kaksi kertaa. Ensimmäinen vaimo kuoli nuorena keuhkotautiin ja toinen vaimo 1960-luvun alkupuolella. Lapsia miehelle oli syntynyt yhteensä 15. Tekniikan kehitystä mies piti hurjana ja suurin kaikista ihmeistä hänelle oli radio.
Puutyönopettaja Niilo Konttinen rouvansa Lahja Konttisen kanssa esitteli Ylä-Kainuun lukijoille Korkeaniemen leirintäaluetta Hossassa. Konttinen oli rakennellut leirintäaluetta puhdetöinään kymmenen vuoden ajan. Ensimmäisen kerran leirintäalue oli ollut avoinna kesällä 1967, jolloin matkailijoita palvelivat kioski, sauna ja kaksi pikkumökkiä. Kesällä 1976 alueella oli kahdeksan mökkiä ja muut majoittujia palvelevat tilat. Oulun lääninhallitus oikeutti paikan kolmen tähden luokkaan.
Korkeaniemen leirintäalue tunnetaan nykyään nimellä Camping Hossan Lumo. Paikka sijaitsee kirkasvetisen Hossanjärven rannalla.
Ylä-Kainuun toiseksi viimeinen sivu oli pyhitetty mainoksille ja rivi-ilmoituksille. Tältä näytti sivu 7 perjantaina 3. syyskuuta 1976. Ylä-Kainuu ilmestyi tuolloin kerran viikossa ja se oli broadsheet-kokoinen.
Haukiperän sillan juhlallinen vihkiäistilaisuus pidettiin sunnuntaina 12. syyskuuta vuonna 1976. Sillan molemmissa päissä oli parituhatta suomussalmelaista juhlistamassa pitkään kaivatun sillan valmistumista. Tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan tasavallan presidentti Urho Kekkonen, jonka musta Chrysler kurvasi sillalle täsmälleen sovittuna aikana. Kekkonen ohjattiin istumaan honkahirsistä valmistetulle istuimelle.
UKK tapasi Suomussalmen-käyntinsä aikana myös vanhoja tuttaviaan, Martta Pölläsen Veihtivaarasta ja Saimi Seppäsen Myhkyristä. Presidentti käsi Veihtivaarassa katsomassa, millainen kylään rakennetusta tiestä tuli. UKK:lle tarjottiin Veihtivaaran talossa leipää, piirakoita ja teerisoppaa. Palanpainikkeeksi oli viinimarjamehua ja maitoa.
Talven 1976–1977 muotia Centrumista.
Syyssaappaat Salamen kengästä
Ylä-Kainuun etusivu 15. lokakuuta 1976. Tarjouksessa oli makaronia, jauhelihaa, jogurttia, viiliä, vehnäjauhoja ja paljon muuta. Seassa vaalimainoksia, sillä vuonna 1976 käytiin kunnallisvaalit.
Myymälävarkaudet olivat lisääntyneet ämmänsaarelaisissa tavarataloissa. Liikkeissä aiottiin tehostaa valvontaa ja rajoittamaan omien ostoskassien vientiä myymälätiloihin. Ämmänsaaren Centrumista oli viety jopa väritelevisio ja nahkatakki. Pienempimuotoista näpistelyä tavattiin viikoittain.
Ämmänsaaren Maakunnasta näpisteltiin pientä tavaraa kuten kemikaliotavaraa, uistimia ja taskulaskimia. Valintamyymälä Tahvanaisesta näpistelijät olivat yrittäneet viedä muun muassa linkkareita, paristoja, pieniä puukkoja, piippuja ja kemikalioalan tarvikkeita.
Suomussalmen yläasteilta kuului ikäviä uutisia. Koulupinnaus, opetuksen häirintä ja väkivallan käyttö olivat lisääntyneet huolestuttavasti. Väkivalta ilmeni usein joukon käymisenä yhden kimppuun. Asia tuli usein ilmi vasta sitten, kun väkivalta oli jättänyt jälkiä uhriin.
Suomussalmen yläasteilla oli lukuvuonna 1976–1977 yhteensä 1 023 oppilasta. Marraskuun aikana havaittiin törkeää kielenkäyttöä yli 600 kertaa ja väkivalta otettiin oppilaiden kesken käyttöön kuukauden aikana 141 kertaa.
Salametsästystä oli ryhdytty valvomaan entistä tehokkaammin ja työ oli tuottanut tulosta. Ylä-Kainuun jutun mukaan ajat, jolloin useamman talon ruokapöydässä syötiin salaa kaadetun hirven lihaa, olivat kaukana takana. Vuonna 1973 Suomussalmella todettiin 30 hirven salakaatoa, mutta vuonna 1975 vain kolme, joista kaksi selvitettiin.
Myös luontoharvinaisuudet olivat joutuneet Suomussalmella vainon kohteiksi. Joku surmasi Suomussalmella asuneen majavapariskunnan toisen puoliskon ja toinen kuoli suruun tai tapettiin. Pirttivaarassa koira runteli metsäkauriin kuoliaaksi.
Kommentit
Jätä kommenttiJuntunen
24.5.2022 22:13
Niinpä, ennen oli vielä kuitenkin toivoa paremmasta, kehitys kehittyi ja uutiset uutisia. Presidentti-instituutiokin suvaitsi ottaa käsittelyyn yksittäisten kansalaisten huolet ja murheet
Nyt… niin, jokainen voi lukiessaan todeta ja omin silmin nähdä, mitä paikallislehdet kertoo, mikä on meininki.
alma
22.5.2022 14:44
Jälleen upeita tarinoita ja kuvia. Harmi kun ei saa klikattua näitä kuvia suuremmiksi