Muistoja vuodelta 1966: Hittituotteita olivat moottorisahat ja televisiot – huolta tuotti koulun huono kunto
Julkaistu: 17.1.2021 klo 9:31Suomussalmi-lehti oli vuonna 1966 vuoden vanha. Se oli jo löytänyt vakituisia ilmoittajia ja juttuja tehtiin eri puolilta kuntaa.
Suomussalmella elettiin kunnan historian ehkä vilkkainta aikaa. Suuret ikäluokat olivat ehtineet aikuisikään, astuivat työelämään ja alkoivat perustaa omia perheitään.
Suomussalmen kirkonkylälle ja Ämmänsaareen rakennettiin uusia liikerakennuksia. Myös Ämmänsaaren kirkko oli valmistumassa.
Uutinen kertoi Rimpilän koulun huonosta kunnosta.
Myös talvella 1966 oli kylmää. Pikaisella selauksella vuosikerrasta ei löytynyt varsinaisia pakkasuutisia, mutta kylmyyteen viitattiin Alavuokin Rimpilän koulusta kertoneessa jutussa.
Otsikko Suomussalmi-lehdessä perjantaina 28.1.1966 kertoi, että oppilaat ja opettajat ovat vaarassa paleltua Rimpilän koulussa. 70-vuotias koulurakennus oli oppilaiden, opettajien ja vanhempien mielestä hajoamispisteessä – ulkoa komea mutta sisältä harva kuin harakanpesä . Vanhemmat uhkasivat pitää lapsensa kotona, jos tilanteeseen ei saataisi parannusta.
"Pakkasella on koulutyö erittäin vaikeaa. Kun ulkona on pakkasta – 35 astetta, on siinä luokkahuoneessa, jossa alaluokkalaiset opiskelevat, puolentoista metrin korkeudessa vain +11 astetta ja lattiassa ja nurkissa miinuksen puolella", opettaja Erkki Kontiola selvitti.
Se oli liikaa oppilaille, jotka kulkivat kouluun pitkiä matkoja suksin ja jalkaisin. Koulussa oli tuolloin 46 oppilasta. Heitä ei voinut siirtää toiseen kouluun, koska lähettyvillä olevat koulut olivat jo täynnä.
Koulun lämmityskulut olivat isot: reilussa kuukaudessa oli mennyt 40 mottia halkoja. Uutta koulua suunniteltiin, mutta se ei ollut saanut kouluhallitukselta rakennuslupaa, vaikka sitä oli anottu jo neljän vuoden ajan.
Suomussalmen emäntäkouluun riitti tulijoita.
Suomussalmen emäntäkoulussa aloitti vuoden 1966 alussa koulun historian suurin kurssi. Oppilaita oli 72, joista oman pitäjän tyttöjä 28.
"Hakijoita oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja heistä voitiin ottaa kouluun vain joka toinen, koulun johtaja", agronomi Irma Virkkala sanoi avajaispuheessaan.
Voimalaitokset olivat 1960-luvulla merkittäviä työllistäjiä. 1966 esiteltiin Suomussalmen vaakuna.
Loppuvuodesta 1966 lehdessä esiteltiin Aittokosken voimalaitoksen toimintaa.
"Emäjoen kuulut kosket on nyt kahlittu talouselämän palvelukseen, tervaveneet oat jo aikaa kadonneet, kadonneet ovat koskenlaskijatkin ja lohia saadaan enää ani harvoin. Mutta yhä vielä on Emäjoki vaurauden lähde. Sen tämän päivään kuvaan kuuluvat nykyajan Sammot, neljä voimalaitosta."
Neljä voimalaitosta työllisti noin 40 henkilöä vakituisesti. Aittokosken voimalaitospäivystäjänä toimi muun muassa Olli Nikonen.
Vuonna 1966 esiteltiin myös Suomussalmen vaakuna. Sen oli suunnitellut Gustav von Numers. Kunnanvaakunan neljä hopealipuketta kuvaavat pitäjän neljää ensimmäistä kantatilaa.
Vaakuna otettiin käyttöön Suomussalmen kunnan 100-vuotisjuhlien aikaan vuoden 1967 lokakuussa.
Mainosten perusteella vuoden 1966 hittituotteita olivat moottorisahat, televisiot ja traktorit.
Blomqvistin autoliike Oy mainosti Ford Super Major 5 000 -traktoria. Nelisylinterisen dieselmoottorin teho oli 64 hevosvoimaa. Voiman ja hyvien maasto-ominaisuuksiensa takia traktori sopi hyvin metsäkäyttöön. Blomqvistin autoliikkeellä oli myymälät Kajaanissa, Kuhmossa ja Ämmänsaaressa.
Metsäajot olivat täydessä vauhdissa helmikuussa 1966. Kuvassa lastattiin kuorellista paperipuuta Huhtiloman savotassa. Matin kone mainosti uutta Mc Culloch -sahasarjaa. Sen kerrottiin olevan maailman kevein ja helppokäyttöisin moottorisaha parhaalla pakkaskäynnistyksellä.
Stihl 08 Super oli mainostekstin mukaan miehen moottorisaha. Vähemmän ääntä ja tärinää – enemmän sähinää!, kuului Stihlin mainoslause. Useampi valtuutettu myyjä Suomussalmella välitti kyseistä sahaa.
Partner R 14 Special -moottorisahan kerrottiin olevan hyvä, kestävä ja varma tosi ammattimiehen saha. Sitä myi Kauppias J. Sauriala Suomussalmen kirkonkylällä. Kodinkone ja huolto Ämmänsaaressa kauppasi akkukäyttöistä Luxor-televisiota.
Ämmänsaaressa toimiva Leninki ja Kemikalio Siro kertoi, että myyntiin oli saapunut kauniita tyttöjen terylene-rippipukuja. Malli-Minnan valikoimissa oli kansallispukuja sekä rippi- ja morsiuspukuja.
Suomessa otettiin keväällä 1966 käyttöön uusi työaikalaki ja liikealan työehtosopimus. Siitä johtuen kaikki suomussalmelaiset ja ämmänsaarelaiset kauppaliikkeet pidettiin 1.4.1966 lähtien auki arkisin kello 9–17 paitsi lauantaisin kello 9–15.
Yritysten joulutervehdykset oli koottu vuoden viimeiseen lehteen. Jouluntoivotuksensa välittivät muun muassa Ruoka- ja sekatavaraliike K. Huotarinen Suomussalmen kirkonkylältä ja sekatavaraliike Irja Juntunen Kaljuskylältä.
Kommentit
Jätä kommenttiAlma
17.1.2021 13:23
Voi, että nämä sivut ovat sitten mukavaa katsottavaa ja luettavaa. On niin paljon eri liikkeitä, että ei millään enää jaksa muistaa niitä kaikkia. Tulee mieleen vanhat ajat kun näitä katselee. Kiitos, kun näitä on nyt esillä. Josko vielä jatkossakin?