Metsähallituksella ei ole rahaa kelkkaurien kunnostamiseen Kainuu-Pohjanmaa-alueella – vain yksittäisiä pakollisia korjauksia
Julkaistu: 14.3.2023 klo 16:40Uralupamaksut eivät yksin riitä korjausvelan kattamiseen. Jos Metsähallituksen luontopalvelujen saamaa rahoitusta moottorikelkkaurien hoitoon ei saada nostettua, vaihtoehdoksi voi jäädä urien karsiminen.
Metsähallitus ylläpitää moottorikelkkauria valtion mailla. Myös Kainuun kelkkaurista suurin osa kulkee valtion mailla.
Kysyimme Elina Odélta mitä moottorikelkkaurien ylläpitäminen käytännössä tarkoittaa. Odé on maankäytön erityisasiantuntija Metsähallituksen Luontopalveluissa.
Pyysimme lisäksi esimerkkejä uralupamaksujen käytöstä. Uralupamaksuilla ylläpidetään valtion maiden maastoliikennekokonaisuutta, että moottorikelkkaharrastus on mahdollista myös tulevaisuudessa.
Kysymyksiin kelkkaurien kunnostukseen varatusta rahasta ja tukimuodoista vastasi Kainuun ja Koillismaan puistoalueen kenttäpäällikkö Leena Jartti .
Mitä moottorikelkkauran ylläpitäminen käytännössä tarkoittaa?
Elina Odé: Metsähallitus vastaa ylläpitämiensä moottorikelkkaurien turvallisuudesta ja rakenteista eli esimerkiksi silloista ja reittimerkinnöistä. Turvallisuutta on myös se, että tarvittaessa urilta raivataan puita ja oksia.
Viime vuosina pohjoisessa ja itäisessä Lapissa on kunnostettu moottorikelkkauria erillisrahoituksella, eli olemme korjanneet siltoja ja reittimerkintöjä. Ylläpitämiseen kuuluu myös urien paikkatiedon ajan tasalla pitäminen sähköisissä järjestelmissä kuten eräluvat.fi ja retkikartta.fi-sivustoilla.
Miten maastoliikennekokonaisuutta ylläpidetään uralupamaksuilla?
Elina Odé: Uralupamaksuilla on viime vuosina pääasiassa kustannettu Metsähallituksen uuden digitaalisen myyntijärjestelmän kehittämistä. Uuden lupajärjestelmän kehittäminen on erityisen tärkeää, jotta pystymme asiakasystävällisemmin ja sujuvammin tarjoamaan ja käsittelemään maastoliikennelupia sekä reaaliaikaisesti seuraamaan vuosittaisia maastoliikennelupakiintiöitä.
Metsähallitus antaa kolmen vuoden välein alueelliset kiintiöpäätökset, joilla pyritään hillitsemään maastoliikenteen mahdollisia haittoja luontaiselinkeinoille, luonnolle ja muulle yleiselle virkistyskäytölle. Etenkin alueilla, joilla maastoliikenteen mahdolliset haitat korostuvat, on kiintiöiden reaaliaikainen seuranta oleellista.
Maastoliikennekokonaisuuteen kuuluu myös maastoliikenteen koordinointi. Tällä tarkoitetaan muun muassa valtion maiden maastoliikenneasioiden tulevaisuuden suunnittelua ja eri käyttäjien tarpeiden alueellista yhteensovittamista. Koordinoinnista syntyy myös palkkakuluja, joita katetaan uralupamaksuilla.
Jos Metsähallituksen ylläpitämä moottorikelkkaura menee ajokelvottomaksi (esimerkiksi silta menee rikki), mitä Metsähallitus tekee tilanteen korjaamiseksi?
Elina Odé: Metsähallitus pyrkii ensisijaisesti korjaamaan tilanteen, ilmoitusten ja resurssien mukaan ura raivataan tai silta korjataan. Yksittäiset pienet sillat voidaan usein tarpeen mukaan korjata seuraavalle kaudelle, mutta uraosuudet, joilla on useampia huonokuntoisia rakenteita, voidaan joutua sulkemaan.
Isommat myrskytuhojen raivaukset ja tai kokonaisvaltaisempi kelkkaurien rakenteiden kunnostaminen ei nykyisellä rahoituksella ole mahdollista. Yksittäisen moottorikelkkaurasillan korjauksessa voidaan puhua jopa kymmenien tuhansien laskusta.
Jos ura on ajokelvoton, se suljetaan aina mahdollisten korjausten tai raivausten ajaksi. Jos rahamme eivät riitä kunnostuksiin, suljetaan ura toistaiseksi. Tärkeintä on aina turvallisuus niin ihmisille kuin luonnolle.
Onko metsähallitus varannut tälle vuodelle rahaa kelkkaurien kunnostus- ja raivaustöihin? Esimerkiksi tuki kunnostuksia tekeville yhdistyksille tai resursseja tehdä Metsähallituksen omana työnä.
Elina Odé: Yleisesti kommentoin, että selvitämme rahoitusta moottorikelkkaurien kunnostamiseen, sillä korjausvelkaa on aiemmin saadusta hallituksen erillisrahoituksesta huolimatta edelleen paljon, etenkin Kainuu-Koillismaan alueella eikä perusrahoituksemme ole tällä hetkellä riittävä urien ylläpitoon.
Leena Jartti: Vuodelle 2023 ei Pohjanmaa-Kainuun alueella ole rahaa kelkkaurien kunnostamiseen. Yksittäisiin pakollisiin korjauksiin on mahdollista reagoida, mutta isompaa kunnostusrahaa ei ole.
Vuoden 2020 hallituksen erillisrahalla kunnostettiin kelkkaurilla olevia siltoja Kainuun ja Taivalkosken alueella ja parannettiin reittimerkintöjä. Paula-myrskyn jälkeen rahaa käytettiin urien raivaamiseen Myrksytuhot myös kelkkaurien osalta olivat huomattavat ja raivaustyötä oli todella paljon.
Tukeeko Metsähallitus rahallisesti moottorikelkkauria vapaaehtoistyönä kunnostavia tahoja? Miten ja miksi?
Leena Jartti: Lähtökohtaisesti Metsähallitus ei osallistu ulkopuolisten tahojen tekemän työn tukemiseen rahallisesti, mutta tietyissä tilanteissa saatamme ostaa vapaaehtoisille esimerkiksi materiaaleja sillan kunnostamiseen. Tämä ei kuitenkaan ole kovin tavanomaista. Pääosin työt toteutetaan joko ostopalveluna urakoitsijoiden toimesta tai omana työnä.
"Uraluvista saatavilla tuloilla emme valitettavasti saa vuosikymmenten korjausvelkaa kuitattua. Erillisrahoituksella voisimme saada urastoa päivitettyä pala palalta, ja perusrahoituksen nostolla pystyisimme pitämään uria kunnossa myös jatkossa."
Miten esimerkiksi Suomussalmen kelkkaurasto saadaan pidettyä hyvässä kunnossa?
Elina Odé: Emme tietenkään halua, että kelkkaurat ovat huonossa kunnossa ja teemme parhaamme, että saamme uria korjattua. Metsähallitus ylläpitää noin 3 500 kilometriä kelkkauria, ja tälle kilometrimäärälle osuu monta siltaa ja reittimerkintää.
Uraluvista saatavilla tuloilla emme valitettavasti saa vuosikymmenten korjausvelkaa kuitattua. Erillisrahoituksella voisimme saada urastoa päivitettyä pala palalta, ja perusrahoituksen nostolla pystyisimme pitämään uria kunnossa myös jatkossa. Tällä hetkellä pienempiinkin korjauksiin ja paikkauksiin on niukasti rahaa käytettävissä.
Jos emme saa rahoitusta moottorikelkkaurien hoitoon nostettua, jää vaihtoehdoksemme urien karsiminen. Metsähallitus on aiemmin tarjonnut moottorikelkkauria kunnille ja urista on toimitettu reittejä. Siinä tapauksessa hoitovastuu siirtyisi kunnille ja reiteillä ajaminen olisi ilmaista. Metsähallituksen rahoitus, myös muun muassa kelkkaurien ylläpitoon, tulee pääosin valtion budjetista.