Lukijan mielipide: Yksityisteiden talvikunnossapidosta ja vähän muustakin
Ylä-Kainuun päätoimittaja oli tehnyt perusteellisen ja hyvän sekä mielenkiintoisen selvityksen 19.1.2023 ilmestyneeseen lehteen otsikossa mainitusta asiasta.
Se oli hyytävää luettavaa syrjäkyläläisten kohtelusta. Oikein metrinmitalla oli mitattu, millaisia teitä hoidetaan ja mitkä jätetään oman onnensa nojaan. Sata metriä on omavastuu. Kunnan kukkarolle on luultavasti tullut pohja näkyviin.
Nyt rakennetaan Emäjoen yli yhtä turhaketta, johon uppoaa vähintään miljoona euroa. Silloin, kun kuntapäättäjät tehtailivat tästä jonnin joutavasta sillasta päätöksen, ei ollu puutetta rahasta, oli valtion pohjaton rahasäkki apuna. Muuten sen säkin täyttäjinä ollaan meistä jokainen – se näyttää suurimmalta osalta päättäjistä unohtuneen.
Sitten teiden kunnossapidon urakoitsijat, jotka ovat joutuneet ostaamaan kalliit välineet, laitteet ja koneet, kilpailutetaan vähän väliä. Tämä ei ole mistään kotoisin. Tässä asiassa pitää olla inhimillisyyttä ja oikeudenmukaisuutta. Pitäähän heidänkin elää ja vähän nauttiakin tehdystä työstä.
Olen sitä mieltä, että syrjäkylien tiet pidetään kunnossa ilman korvausten perintää ja metrimääriä. Lisäksi urakoitsijoiden pitää saada työrauha.
"Olen sitä mieltä, että syrjäkylien tiet pidetään kunnossa ilman korvausten perintää ja metrimääriä. Lisäksi urakoitsijoiden pitää saada työrauha."
Terveystoimi päätti aikoinaan, että ollaan edelläkävijöitä ja tehtiin seinätön sairaalamalli. Se tarkoitti, että kaikki sairaat ja vanhukset hoidetaan kotona ja sehän nyt myös tarkoittaa sitä, kun jatkuvasti vähennetään hoitopaikkoja.
Työntekijät kiertävät tukka putkella ympäri kuntaa hoitamassa asiakkaita. Ambulanssit tekevät asiakkaiden pyynnöstä käynnin. Tämän jälkeen asiakas joutuu soittamaan taksille ja se hakee asiakkaan hoitoon. Pitäähän ne tiet olla kunnossa myös tätä varten.
Kunnan toiminnot ja virastot on ensisijaisesti perustettu kuntalaisia varten, ja kunnan työntekijät saavat palkan kuntalaisten palveluiden tuottamisesta. Palvelualttius on ensimmäinen hyve.
Kun mietin näitä asioita, tulin siihen tulokseen, että olisi hyvä, että ylempien virkamiesten ja -naisten paikat ilmoitettaisin haettavaksi säännöllisin väliajoin. He ovat nuoria, eikä heillä ole elämän- ja työkokemusta. Silloin he oppisivat ymmärtämään, miltä tuntuu, kun työpaikka on vaakalaudalla.
Lopuksi vielä: Mitä tarkoittaa koordinaattori ja mitä hän tekee? Kuntaan on otettu henkilö tällaiseen työpaikkaan. Eikö löydy suomenkielistä vastinetta tälle sanalle?
Elsa Kyllönen
Suomussalmi
Kommentit
Jätä kommenttiKinosten takaa
24.1.2023 15:02
Kunnan päättäjät ei näy tietävän miksi kiinteistövero tuli aikanaan,se tuli teitten kunnossapitoon. eikä se tarkoita sitä että vain kuntakeskuksen väylät putsataan ja syrjäkylän teit jätetään hoitamatta. Siellä asuu vanhoja vammaisia tarvitsevat paljon apua elämänsä totettamiseen .Näinkö se kuntalaki toimii.sulle mulle periaatteella.
SMJ.
23.1.2023 12:11
Kiitos Elsa, kylläpä puhuit taaskin tavallisen ihmisen suulla!
On mukava lukea tekstiäsi ja tuntea,että joku edes uskaltaa
sanoa muutakin kuin ”Hyvin menee täällä syrjäseudulla”
Tapani Juntunen
23.1.2023 6:01
Asiaa puhuu kirjoittaja….
74v
22.1.2023 21:09
Lähes kaikki asuvat kotona, ne on vaan eri paikoissa ja monet kaukana kirkolta
jore
22.1.2023 9:44
Kiitoksia Elsalle tosi hyvästä kirjoituksesta.Kyllä kunnalle syrjäkylien teiden varrelta veroeurot kelpaa,mutta palveluja ei haluttaisi antaa.Myös teitä kunnossa pitävien urakoitsijoiden pitää saada oikeudenmukainen palkka työstään.Kalliita siltoja taajamaan rakennetaan,mutta niiden rakentamiseen kelpaa myös syrjäkylien asukkaiden eurot.