Lukijan mielipide: Vastaus Ylä-Kainuussa 16.11.2021 olleeseen mielipidekirjoitukseen Hyrynsalmen ratasuunnitelmaan liittyen
Tiina Pehkonen esitti mielipidekirjoituksessa, että 4.11.2021 järjestetyssä Väyläviraston yleisötilaisuudessa ratasuunnitelman suunnitteluluonnoksessa ei olisi otettu kantaa meluhaittojen, valaistuksen ja pölyhaittojen korjaamiseen. Itse olin puheenjohtajiston ja johtoryhmän mukana Väyläviraston kanssa hankkeen esittelyssä ja neuvottelussa samana päivänä kello 14–16 ja sen jälkeen vielä yleisötilaisuudessa kello 16–18. Kummassakin tilaisuudessa väylävirasto esitteli valaistuksen osalta, että valaistus tulee olemaan pylväsvalaistus, johon tulee nykyteknologian mukaiset valaisimet, joiden valokeiloja pystytään säätämään erittäin tarkasti kohteeseen. Valaistus on päällä vain siinä kohteessa, jossa työskennellään.
Pölyhaitoista väylävirastolla on useampikin vaihtoehto, joista he aikoivat valita parhaan vaihtoehdon.
Meluhaittojen torjuntaan he etsivät ratkaisua. Meluhaittojen mittaukset tehtiin kolmesta pisteestä, jotka sijaitsivat rata-alueella. Mittauspisteet sijaitsivat rata-alueen etelä-, keski- ja pohjoispuolilla. Mittaustulosten perusteella tuli melukartta, jonka perusteella voitiin todeta, miten laajalle alueelle melu leviää.
Melukartan perusteella 55dB meluraja kulkee noin metrin päässä asuinrakennusten seinistä, jonka jälkeen, jonka jälkeen melu laskee. Sitten kun junarata uusitaan ja junannopeus nousee viidestäkymmenestä kahdeksaankymmeneen, niin melu nousee 57dB ja silloin meluraja kulkee asuinrakennusten ulkoseinän tasalla.
Näiden laskelmien perusteella jo viisi metriä Hyttiväylälle päin pitäisi olla meluarvot selvästi alle EU-säädöksien. Kun raiteet uusitaan nykyaikaisiksi ja hitsataan yhteen, melu laskee 55dB:n perusarvosta 3dB.
Kun kunta ei ole operoijana alueella, kunta- ja hallintolain mukaan kunta ei ole maksajana näistä haitoista.
Hyrynsalmen kunnalla on hyvät keskusteluyhteydet Väylävirastoon ja ely-keskukseen.
Voin keskustella asiasta puhelimitse, sähköpostitse tai kasvotusten.
Juha Kortelainen
Kommentit
Jätä kommenttiKortelainen Juha
22.11.2021 20:35
Kiitoksia hyvistä neuvoista. Olen lukenut kunta- ja hallintolakia useampaankin kertaan ja joutunut puuttuvan lakimieskoulutuksen takia ottamaan laintulkintoja kuntainliiton lakimieheltä , eduskunnan oikeusasiamieheltä ja oikeuskanslerilta. Sinunkin kannattaisi lukea kuntalain 1§ loppuun asti. Kunnan tehtävä on edistää asukkaiden hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa. Ratahankkeella pyritään turvallisuuden parantamiseen ja aluetalouden kasvuun. Rautatiekuljetukset ovat maantiekuljetuksia turvallisempia.
4.11 väyläviraston ratasuunnittelu esittelyssä joku kysyi, että miten melu arvot on saatu. Mittauksen suorittanut taho vastasi, Mittaustulokset syötetään tietokoneelle, joka automaattisesti laskee melun arvot sille tasolle millä ihmiskorva kuulee. Näinollen väitteesi melutason kaksinkertaisesta äänenvoimakkuudesta ei pidä paikkaansa. Asia on myös tarkistettu tänä päivänä mittauksen suorittajalta.
pykälistä
23.11.2021 14:49
”Tavoitetaso 45 dB todennäk. ylittyy ratapihan kohdalla sisällä ennustetilassa n. 10 dB, kasvua nykytilasta 4 dB” Kyse on siis melun enimmäistasoista sisätiloissa yöllä ja lainaus meluselvityksestä. Lainataan vielä wikipediasta: ”Muistisääntönä voidaan pitää, että äänenpaineen kasvaessa 10 dB äänekkyys kaksinkertaistuu”.
Ei mulla muuta.
Paitsi että elinvoimaan kuuluu myös tyytyväiset asukkaat. Tai asukkaat ylipäätään. Kannattaa kantaa huolta myös heistä. Ihan vaan ystävällisenä neuvona tämäkin.
pykälistä
22.11.2021 12:39
Suosittelen sinua joskus tutustumaan kuntalakiin ja hallintolakiinkin. Ei niissä mainita sanallakaan kunnan roolista meluesteiden korjaajana. Voit tutustua myös oppaaseen, joka kertoo kunnan ja valtion yhteistyön ja kustannusvastuun periaatteista radanpidossa. Kunta voi hyvinkin olla velvollinen osallistumaan kustannuksiin.
Jos olisit lukenut kuntalakia, niin sen enimmäisessä pykälässä säädetään: ”Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia–” Sen pitäisi olla sinun ensisijainen tavoitteesi kunnan asioita hoidellessasi. Miten olet onnistunut, noin niinkuin omasta mielestäsi?
Meluselvityksissä on myös esitetty, että sisämelu asunnoissa arvioidaan nousevan 10 dB ohjearvojen yläpuolelle. Koska dB-asteikko on logaritminen, se tarkoittaa kaksinkertaista äänen voimakkuutta suositeltuun meluarvoon verrattuna. Ei ole ihan pikkujuttu se.
Eroavaisuudet
23.11.2021 3:28
Eikös se meluraja mistä nyt puhutaan ole päivämeluraja? Yöaika klo 22.00-6.00 sallittu ääni on pienempi.
EU:ssa ei näköjään ole ympäristöasiantuntijat oikein ottaneet huomioon eriasuinkohteita.
Varmaankin tämä 55 dB on kohtuullinen jossain Saksan teollisuusalueella.
Maalaismaisemassa se on missä ympäristössä muuta melua ei ole luonnostaan voidaan jo 40dB katsoa häiritseväksi ja päiväaikaan.
Tässä nähdään taas ettei kannata olla EU:n jäsenenä.