Mielipiteet

Lukijan mielipide: Nopea hoitoon pääsy ja tarpeenmukainen palveluiden saatavuus asiakkaille

Polkuriippuvuus tarkoittaa kehitystä, jossa aiemmat valinnat vaikuttavat tuleviin valintamahdollisuuksiin. Esimerkkejä tällaisesta on nähtävissä myös sosiaali- ja terveydenhuollossa. Suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä on rakentunut hoitotakuun varaan 2000-luvulla. Hoitotakuu on sittemmin laajentunut sairaaloista ja terveyskeskuksista myös sosiaalihuoltoon sekä nuorten työllistämiseen.

Hoitotakuu on samalla tarkentunut ja määräajat ovat lyhentyneet. Sotea valvovat viranomaiset seuraavat määräaikojen toteutumista. Hoitotakuun toteutumista on vauhditettu monin hallinnollisin keinoin, kuten uhkasakoilla myös Kainuussa. Olisikin poliittinen itsemurha vaatia tätä kehitystä pysäytettäväksi tai muutettavaksi. On todennäköistä, että sama kehityssuunta jatkuu vielä tulevina vuosikymmeninä, samalla kun yhteiskunnan niukkoja resursseja joudutaan jakamaan uudelleen.

Vähemmän julkista keskustelua on käyty tarpeenmukaisista palveluista. Julkinen keskustelu näyttää osin jumittuneen keskusteluksi kiinteistöistä, seinistä ja lääkärin tapaamisesta kasvokkain.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvät ikävät päätökset näyttävät jäävän alueellisten valtuustojen harteille, sillä tuleva hyvinvointialueiden rahoitusmalli on äärimmäisen tiukka. Tiloihin ja seiniin ei tule investoida ilman, että alueen ja väestön todellinen tarve sitä edellyttää.

Lähtökohdaksi on otettava se tosiasia, että palvelujärjestelmä vaatii jatkuvaa hienosäätöä. Myös olemassa olevat resurssit on ajateltava uudelleen ja tarvittaessa jaettava konkreettisesti uudelleen niin alueella kuin kansallisesti.

On hyvä huomata, että lainsäätäjä asettaa kuntalaisten ja kansalaisten perusoikeudet maakunnallista itsehallintoa tärkeämmäksi. Lähivuosien vaara on, että Kainuun hyvinvointialue liitetään toiseen alueeseen. Tämä heikentää alueen asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia.

Kansalaisten palvelutarpeisiin voidaan vastata monin eri tavoin. Suomalainen hyvinvointivaltio on kestänyt monet suuret kriisit, kuten 1990-luvun suuren laman ja 2020-luvun koronakriisin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hitaammat muutokset ja parannukset eivät usein tule näkyväksi. Ihmisten sisäsyntyinen draamavaisto kärjistää ajattelua ja johtaa harhaan. Asiat voivat Kainuussakin olla yhtä aikaa huonosti sekä menossa parempaan suuntaan. Teknologia ja innovaatiot tulevat muuttamaan monella tapaa ihmisten elämää myös seuraavien lähivuosikymmenien aikana.

Aloittamalla asukkaiden ja kuntalaisten palvelutarpeista, palvelujärjestelmää ja yhteiskuntaa on mahdollista parantaa monin tavoin. Sosiaalihuoltolaki esimerkiksi mahdollistaa sellaistenkin palveluiden tarjoamisen, mitä lakiin ei ole nimenomaisesti kirjattu. Takertumalla lakisääteiseen minimiin, menetetään kehittämisen mahdollisuus. Joskus polkuriippuvuus on tehty rikottavaksi. Kun kuljetaan yhdessä tarpeeksi uuteen suuntaan, niin uusi polku saa alkunsa.

Matti Heikkinen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä