Lukijan mielipide: Kuka maksaa melusta?
MIELIPIDE Väylävirasto esitteli torstaina 4.11. ratasuunnitelmiaan Hyrynsalmen kunnan valtuustosalissa. Odotettavasti erityisesti melusta tulikin paljon puhetta, olihan Väylävirastolta tiedusteltu toimenpiteitä meluhaittojen hillitsemiseksi jo toukokuun yleisötapaamisessa.
Itse odotin, että tässä ratasuunnitelmaluonnoksessa olisi jo jonkinlainen esitys meluhaittojen korjaamisesta. Sitä ei kuitenkaan ollut, niin kuin ei ollut puhetta valaisu- tai pölyhaitoistakaan. Väyläviraston edustaja levitteli vain käsiään. Toukokuun tapaamisesta on viisi kuukautta ja suunnitelmien mukaan töiden pitäisi alkaa tammikuussa 2022. Väylävirasto on toistuvasti korostanut heillä olevan valtuusrahan vain raiteiden korjaamiseen, tasoristeysmuutoksineen.
Kun toukokuussa tiedustelin, mikä taho mahdolliset meluesteet sitten maksaa, en saanut suoraa vastausta. Soperreltiin jotain kunnan kanssa käytävistä keskusteluista. Koska tahti on kova ja aika alkaa käydä vähiin, mietinkin; Jos suunnitelmia meluesteistä ei vielä ole, onko niihin budjettiakaan? Jos budjettia ei ole, onko ratkaisu vain korjata rata ja jatkaa eteenpäin, kuntalaiset käykööt keskustelut kunnan kanssa?
Tässä vaiheessa voimme sentään heittää romukoppaan epäilyt siitä, onko meluhaitta radan varrella todellinen. Väyläviraston mittausten mukaan optimitilanteessa – jossa mittauksia siis suoritettiin – meluhaitta on jatkuvasti laillisen rajoilla, keskiarvoltaan 55 desibeliä, piikkeinä reilusti yli (EU:n ympäristömeludirektiivi: 55 / 50 dB päivä-/yöajalle). Kun rata korjataan, junien kulkunopeus taajamassa nousee viidestäkympistä kahdeksaankymppiin.
Meluhaitta radalla vain kasvaa, keskiarvoltaan 57 dB ja piikkeinä lähemmäs 90 dB. Kaiken lisäksi nämä melupiikit ajoittuvat myös öiseen aikaan, sillä junat kulkevat ja lastaustoimintaa harjoitetaan edelleen myös öisin. Entä ketä tämä radan varren ja asema-alueen melu sitten haittaa? Kilometrin säteellä Hakolantien tasoristeyksestä asuu 658 hyrynsalmelaista. Siis noin 30 prosenttia kunnan asukkaista. Toki kaikki heistä eivät saa osakseen lastauksesta ja liikenteestä aiheutuvaa meteliä koko voimallaan.
Silti mielestäni olisi jo aika päästä yli ajatuksesta, että meteli on vain harvojen radanvarren asukkaiden ongelma. Ilman kunnollisia meluesteitä meteli on myös heidän ongelma, jotka lastausalueella yrittävät tehdä töitä. Tuskin kukaan haluaa tieten tahtoen työllään valvottaa muita.
Kunnan ympäristölautakunta on 22.4.2021 tekemässään päätöksessään velvoittanut Väyläviraston tekemään selvityksen Hyrynsalmen asema-alueen puutavaran varastoinnin ja lastauksen aiheuttamista haitoista. Selvityksessä on otettava huomioon meluhaitat, pölyhaitat, valaistuksen aiheuttama häikäisy ja puutavaraliikenteen aiheuttamat järjestelyt.
Kuka velvoittaa, että selvityksissä todetut haitat myös korjataan? Jos kunta ei halua jäädä maksajaksi näitten haittojen ehkäisyssä, nyt olisi korkea aika varmistaa, että Väylävirasto selvitysten lisäksi tekee myös suunnitelmat haittojen ehkäisemisestä ja korjaa haitat. 81 miljoonasta eurosta luulisi löytyvän budjettia myös siihen.
Tiina Pehkonen
Kommentit
Jätä kommenttiMietiskelevä
15.11.2021 20:49
Kyseisten mainittujen haittojen lisäksi on myös hajuhaitta. Sitä ei pysäytä meluesteet.
Kitkatalla
16.11.2021 8:48
Eikä se vaan ole hajua vaan myrkkykaasua!
Muuan vaan
15.11.2021 20:43
Itse asun Suomussalmella kohtuullisen lähellä rataa, linnuntietä noin vajaa 200m. Voin kertoa, että suurempaa haittaa ei elämääni ole radasta ja sen melusta, valoista ym. koitunut. Rekat työjelee ja kulkee lähellä päivin öin ja sitäkään en koe ongelmaksi. Näin on ollut jo vuosikymmeniä.
joku muu
17.11.2021 12:43
15 metrin etäisyydellä radasta saattaisi melu jo jossain tuntuakin?