Mielipiteet

Lukijan mielipide: Emäjoen siltahanke on turhake

Ensiksi kiitos niille kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston jäsenille, jotka esittivät, että vuoden 2023 talousarvioon ei lisätä menoja otsikossa mainittuun hankkeeseen. Jonka kokonaiskustannukset ovat yli miljoona euroa.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut ja olin silloinkin sitä mieltä, että tämä suunnitelma on yksi niitä turhakkeita, jota aiotaan rakentaa moottorikelkkailijoiden talviajelua ja hiihtäjiä varten. Moottorikelkkailu hupiajojen osalta pitää kieltää. Ajot lisäävät ilmaan saasteita äänisaasteen mukaan lukien, ja se moottorien kauhea ääni häiritsee lintujen pesintää ja kaikkien eläinten elämää.

Nyt on kunnanjohtaja ottanut sydämen asiakseen rahojen tuhlauksen jonninjoutavaan. Luoja huolehtii ja tekee joka vuosi ilmaiseksi kelkkailusillat vesistöille ja kunta ladut hiihtäjille kuten tähänkin asti. Yli miljoona euroa tulee silta maksamaan halvimman kustannusarvion mukaan. Eikä tämäkään tule riittämään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Minä ihmettelen, että kansanedustaja on lähtenyt esittämään tällaiseen tarpeettomaan huuhaa-hommaan rahaa ja saanutkin lähes 500 000 euroa. Suomussalmella on varmasti tärkeämpiä korjauskohteita, jotka kohdistuisivat kuntalaisten elämisen mahdollisuuksiin.

Saa sen kuvan, että eduskunta on varannut rahaa annettavaksi turhuuteen. Valtio itse on jo korviaan myöten veloissa. Ämmänsaaressa on Emäjoen yli kolme siltaa, joissa jokaisessa on kevyen liikenteen kaistat.

Kunnan virkailijoille ja myös osalle luottamushenkilöitä on tullut pakkomielteeksi ja unelmaksi matkailu ja siitä saatavat tulot, mutta menoista eivät puhu mitään. Useat puolueiden jäsenet ovat unohtaneet kunnan asukkaat ja heidän hyvinvointinsa. Syrjässä asuvien elämä on tehty mahdottomaksi. Tietä ei aurata, jos asukkaat ovat alle 50 metrin päässä päätiestä.

Kadut ja jalkakäytävät ovat rempallaan. Ämmänsaaressa Kiannonpuistossa on hyvät portaat, noin 60–70 askelmaa, mutta talvikunnossapitoon ei näytä olevan varaa. Huomautuskilpien ostoon ja laittamiseen on kyllä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näissä portaissa ovat askelmat sopivat kuntoilijoille ja niissä on hyvä liikkua. Ne lyhentävät lisäksi kaupassakäynti- ja muita asiointimatkoja, eikä tarvitse mennä muun liikenteen sekaan. Viime talvena eräs eläkkeellä oleva henkilö piti puolet askelmista lumesta puhtaana kaiteen vierestä.

Joku on esittänyt, että välille Karvola-Laherma pitää rakentaa kevyenliikenteen väylä, johon tulee tietysti Haaponivan sillan viereen kevyen liikenteen silta. Tämä jos mikä on oikein hyvä ja kannatettava asia. Lahermassa on paljon asutusta ja mikä hieno reitti tulisi myös kuntoilijoille ja pyöräilijöille. Viitostiellä on kova rekka- ja muu autoliikenne. Olen kauhulla ajatellut monta kertaa, että milloin kolahtaa.

Esitän, että jos moottorikelkkailijoille tarvitaan ylikulkupaikka, laitetaan heille kapulalossi. Siellä kelkkailijat voivat verrytellä ajossa kangistuneita lihaksiaan. Tämä on sellainen laite, että ulkomaita myöten tullaan katsomaan Suomussalmelle.

Jättäkää jo Varviniemi luonnontilaan, mihin se on nyt kasvanut, siis joku paikka myös Ämmänsaaressa rauhoitetaan asukkaita varten.

Hiihtäjät käyttävät latuja, joita Suomussalmella on pilvin pimein ja jotka ovat todella hyvässä kunnossa. Rantabulevardi on yksi turhake, joku lenkkeilijä ja koiranulkoiluttaja on saattanut eksyä sinne. Eräs valtuutettu kertoi, että hän oli käynyt luistelemassa bulevardilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yksi luottamushenkilö kertoi käyneensä kerran laskemassa, kuinka monta matkailuautoa oli yöpymässä uimarannan p-paikalla ja venerannassa. Näistä matkailijoista ei ole paljon hyötyä kunnalle, mieluummin menoja. Nämä esiintyvät keppikerjäläisinä ja kummastuttaa se, että matkailijalla on varaa ostaa kalliit asuntoautot tai matkailuvainut, mutta sitten etsitään vain ilmaisia yöpymispaikkoja ja palveluja.

Nyt syyskesällä sattui tapaus, että erään yrittäjän laiva upposi Ämmänsaaren venerannassa. Rannassa yöpynyttä turistia oli haastateltu ja hän kertoi, että yöpyy sillä paikalla, koska ihailee ja katselee laivaa. Hän oli käynyt illalla ulkona eikä ollut huomannut mitään erikoista. Muutaman tunnin kuluttua eräs aamulenkkeilijä oli huomannut, että laivaa ei näykään laiturissa.

Vielä yksi toivomus: "Jättäkää jo Varviniemi luonnontilaan, mihin se on nyt kasvanut, siis joku paikka myös Ämmänsaaressa rauhoitetaan asukkaita varten."

Elsa Kyllönen

Suomussalmi

Kirjoittajan mielestä kevyenliikenteenväylän rakentaminen Karvola-Laherma-välille on kannatettavampi hanke kuin Emäjoen uusi silta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä