Paikallisuutiset

Leader-tuki on tarkoitettu elinkeinojen kehittämiseen paikallisesti – tavoitteena elinvoiman lisääminen

Elävä Kainuu Leader ry:n toiminnanjohtaja Paula Seppänen kirjoittaa, että Leader-tuet yrityksille ovat uudistumassa ohjelmakaudelle 2023–2027.

Juttu on julkaistu Suomussalmen Yrittäjät ry:n tiedotuslehdessä.

Elävä Kainuu Leader ry:n ohjelmakauden 2023–2027 kehittämisstrategia "Parasta elämää syrjäsydänseuduilla" valmistui kesällä ja se on parhaillaan MMM:n asettaman valintakomitean arvioitavana.

Virallista hyväksymistä ja tietoa rahoituskehyksen suuruudesta odotamme alkuvuodesta 2023. Tällä hetkellä rahoituksessa on menossa väliaika, kun sekä ohjelmakauden 2014–2020 että siirtymäkauden 2021–2022 rahoituskehykset on käytetty.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uuden strategian ytimessä on vahva paikallisuuteen perustuva, uutta luova ja ympäristönäkökulmat huomioiva kehittämistoiminta.

Yritystoiminnan osalta tämä tarkoittaa esimerkiksi paikallisuuteen perustuvaa tuotekehitystä, alueelle uutta yrittäjyyttä sekä ympäristöviisasta elinkeinotoimintaa unohtamatta yhteistyön lisäämistä ja kansainvälistymistä.

Uuden ohjelmakauden myötä uudistuvat myös käytettävissä olevat yritystukimuodot ja -työkalut. Säädösvalmistelu on vielä kesken ja asiat tarkentuvat kevään 2023 kuluessa, mutta suuntaviivat tulevasta ovat jo hahmottumassa.

Leader-rahoitus keskittyy pieniin yrityksiin

Leader-rahoitus keskittyy pääasiassa pieniin yrityksiin: toimintaansa suunnitteleviin ja käynnistäviin sekä jo toimivien yritysten uudistumiseen ja kasvuun. Uutena on tulossa mahdollisuus osa-aikayrittäjyyden tukemiseen, omistajanvaihdosten suunnitteluun sekä kokeilevaan maatalouteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mitä kaikkea tämä tarkoittaa ja miten tukia voidaan käytännössä kohdentaa, tiedetään paremmin ensi keväänä.

Keskeistä kuitenkin on, että tuettava toiminta edistää paikallisen kehittämisstrategian tavoitteita ja tuo alueelle jotain uutta – elinkeinotoimintaa, työpaikkoja, tuotteita, palveluja tai uusia toimintatapoja.

Yritysryhmähanke on hyvä työkalu

Päättyneellä ohjelmakaudella yksi parhaista kehittämistyökaluista on ollut yritysryhmähanke. Niiden sisällä on toteutettu paljon ja monenlaista yritysten kehittämistä.

Yritysryhmähankkeita on voitu hyödyntää niin yritysten yhteiseen kehittämistoimintaan, kuin yksittäisen yrityksen omiin tarpeisiin. Parhaimmillaan näiden yhteistyöhankkeiden tulokset vahvistavat osallistuneiden yritysten toimintaa, avaavat uusia markkinoita ja synnyttävät uusia yhteistuotteita tai -palveluja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yritysryhmähankkeet säilyvät työkalupakissamme myös ohjelmakaudella 2023–2027 ja niitä toivotaan haettavan aktiivisesti heti rahoitushakujen käynnistyessä.

Tukimuotojen ja -työkalujen uudistamisen tavoitteena on selkiyttää toimintaa ELY-keskuksen maaseuturahoituksen ja Leader-rahoituksen välillä.

Kainuussa yhteistyö molempien maakunnan Leader-ryhmien ja Kainuun ELY-keskuksen kanssa on hioutunut lähes timantiksi. Teemme työtä yhteisen päämäärän eli koko Kainuun elinvoimaisuuden ja hyvinvoinnin eteen niin viestinnässä, neuvonnassa, rahoituksen koordinoinnissa kuin eri aluekehitysfoorumeissa.

Ota yhteyttä heti, kun saat idean

Tukimuotojen ja -työkalujen uudistuessa tämä tahtotila pysyy ennallaan: hallinnoltaan mahdollisimman asiakaslähtöinen tukien haku ja hankkeiden sujuva toteutus.

Tukimahdollisuuksia tai sen hakemista pohtiessa ei siis kannata käyttää aikaa siihen, mihin rahoitukseen idea mahdollisesti sopisi. Yhteyttä kannattaa ottaa heti alkuvaiheessa kehen tahansa meistä, opastamme ja neuvomme kyllä eteenpäin.

Yhteistyökumppaneitamme ovat myös kuntien elinvoimapalvelut sekä ProAgrian ja MKN Yrityspalvelujen ProYritys Itä-Suomi -hanke, jotka mielellään auttavat niin aloittavia kuin jo toimivia yrityksiä erilaisissa kehittämiskysymyksissä.

Nyt on aika suunnitella

Kannattaa seurata tiedotustamme uuden kauden tukihakujen käynnistymiseen ja rahoitusmahdollisuuksiin liittyen. Hakemuksia emme voi tällä hetkellä ottaa vastaan ja tärkeää on muistaa, että hakemus tulee olla vireillä ennen siihen liittyvien toimien käynnistämistä.

Talvikausi on kuitenkin oivaa aikaa pohtia niin oman yrityksen kuin potentiaalisen yhteistyön kehittämistä, selvitellä asioita sekä käydä tarpeellisia keskusteluja yritysneuvojien ja yrittäjäkollegojen kanssa. Näin olette jo monta askelta edempänä, kun rahoitushaut toden teolla käynnistyvät keväällä 2023.

Paula Seppänen

toiminnanjohtaja

Elävä Kainuu Leader ry

Paula Seppänen ja Arto Tolonen esittelivät Leader-toimintaa torstaina Hyrynsalmella.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä