Kolumni: On raskasta pelätä jatkuvasti
Terapeutti, äiti, piika, nymfi ja sitten neitsyt, koko ajan joka päivä. Näihin sanoihin naiset eri puolilla maailmaa samaistuvat, mikäli videopalvelu TikTokia on uskominen. Videoilla avaudutaan ahtaista sukupuolirooleista sekä niiden tuomista ikävistä kokemuksista aiheesta kertovan laulun avulla.
Yksi kokemuksiaan jakanut nainen kokee, että naiset laitetaan aina juhlien aikana keittiöön järjestämään tarjoilut, kun miehet pääsevät nauttimaan herkuista ja muiden vieraiden kanssa seurustelusta.
Eräs nainen kertoo koulussa sattuneesta tapauksesta, jossa hänet kilttinä ihmisenä laitettiin istumaan villin pojan viereen poikaa rauhoittaakseen. Loppujen lopuksi nainen itse häiriintyi ja hän kokee oppineensa jo varhain, että on itse vastuussa miesten käytöksestä. Eikä hän ole ainoa.
"Paljasta pintaa ei saa näyttää liikaa, ei saa antaa vääriä signaaleja, ei saa juoda liikaa alkoholia eikä saa jättää juomaa vartioimatta."
Naisia ja tyttöjä jaksetaan aina muistuttaa miesten luomista vaaroista: paljasta pintaa ei saa näyttää liikaa, ei saa antaa vääriä signaaleja, ei saa juoda liikaa alkoholia eikä saa jättää juomaa vartioimatta. Miehistä annetaan kuva holtittomina ihmisinä, jotka eivät voi hillitä itseään, mikäli nainen ei käyttäydy sopivalla tavalla.
On raskasta pelätä jatkuvasti. Yksin kävellessä saa olla silmät selässäkin ja jokainen vastaan kävelevä on potentiaalinen uhka. Linja-autolakon aikana en olisi välttämättä uskaltanut käyttää taksia, vaikka tilanne olisi sitä vaatinut. Naiselle vaaroja on kaikkialla.
Vika ei ole yksittäisen miehen, vaan kyse on kokonaisuudesta. Jos naiset nähdään piikoina, kodinkoneina, seksuaalisina objekteina ja katsantokanta yleisesti hyväksytään, on vaikea nähdä sen ongelmallisuutta. Jopa aiheeseen liittyvät vitsit normalisoivat sitä, ettei naisiin tarvitse suhtautua vertaisina.
"Sen sijaan, että neuvotaan välttämään vaaroja, pitäisi opettaa olemaan aiheuttamatta vaaroja."
Myös miehet kokevat vaaroja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yleisin henkirikoksen uhri vuosien 2010–2018 aikana oli tuttavan tai ystävän surmaama mies. Kuka nämä vaarat sitten aiheuttaa?
Toiset miehet. Vuonna 2019 selvitetyissä rikoksissa pahoinpitelyrikoksiin syyllisiksi epäillyistä tekijöistä miehiä oli 81 prosenttia, kerrotaan THL:n internetsivuilla. Lukuja ei voi kiistää. Sen sijaan, että neuvotaan välttämään vaaroja, pitäisi opettaa olemaan aiheuttamatta vaaroja. Eihän se ole liikaa pyydetty?
"ANaiset laitetaan aina juhlien aikana keittiöön järjestämään tarjoilut."