Kolumni: Kouluruoka jättää elinikäisen jäljen
Ylä-Kainuu julkaisi viime viikolla jutun, jossa kerrottiin kouluruoan menekistä ja koululaisten suosikkiruoista. Ohrapuuro on säilyttänyt asemansa ykkössuosikkina eikä ihme. Se sopii sekä kasvis- että sekasyöjille ja poikkeaa koululaisten normaalista ruokavaliosta.
Kovin monessa taloudessa ei ole säännöllisesti tarjolla pitkään haudutettua ohrapuuroa. Suosioon vaikuttanee myös makea mehukeitto, jota ohrapuuron kanssa on tarjolla.
Lapset odottavat innolla myös päiviä, jolloin tarjolla on makaronilaatikkoa, pyttipannua, italiankastiketta, lihapullia ja pinaattikeittoa.
Kouluruokailu on monin tavoin hieno juttu. Ravinnon lisäksi se kasvattaa arvostamaan ruokailuhetkiä ja tutustuttaa lapset erilaisiin makuihin.
Kouluruoka saa myös puhumaan. Se on aihe, josta viriää aina vilkas keskustelu suomalaisten kesken, eikä puhe oli ikärajoittunutta.
Kouluruokamuistot ovat mitä ilmeisimmin elinikäisiä. Suuret ikäluokat kuvailevat makaronivelliä, 1960-70-lukujen koululaiset väittelevät tillilihasta ja 1990-luvun peruskoululaiset surevat edelleen sitä, miten lama vei Runebergin tortut pois helmikuun ruokalistalta.
Käykääpä vaikka lukemassa Ylä-Kainuun Facebook-sivuilla olevaa kouluruokakeskustelua. Pyysimme seuraajiamme kertomaan omista suosikki- ja inhokkikouluruoistaan.
Itse vierastan termiä inhokkiruoka, sillä kaikki ruoka on yhtä arvokasta. Otimme kuitenkin inhokit keskustelun aiheeksi, sillä monella on jäänyt jokin ruokalaji muistoihin epämiellyttävänä elämyksenä.
"Oslon aamiaiseen kuului kaakaota, makkarasämpylä ja hedelmä. Se lienee ollut suosittu, koska sen sisältämiä tuotteita ei varmaan ollut tarjolla päivittäin kaikissa talouksissa 1960- ja 1970-luvuilla. Lisäksi se poikkeaa suuresti peruslounaista."
Moni nimesi suosikikseen Oslon aamiaisen. Se oli minulle uusi tuttavuus. Oslon aamiaiseen kuului kaakaota, makkarasämpylä ja hedelmä. Se lienee ollut suosittu, koska sen sisältämiä tuotteita ei varmaan ollut tarjolla päivittäin kaikissa talouksissa 1960- ja 1970-luvuilla. Lisäksi se poikkeaa suuresti peruslounaista.
Wikipedian mukaan Oslon aamiainen kehiteltiin Norjassa 1920-luvulla ja sitä tarjoiltiin siellä kouluissa 1930-luvulta alkaen. Aterian suunnitteli professori Carl Schiøtz, joka halusi tehdä ateriasta mahdollisimman terveellisen.