Kolumni: Kainuun kunnissa on paremmat palvelut kuin monessa etelän pienessä kunnassa
Monesti manataan sitä, miten pienemmissä Kainuun kunnissa "ei ole mitään palveluja", että kaikki on käytävä hakemassa kaupungeista. Väite on vahvasti liioiteltu ja antaa esimerkiksi Ylä-Kainuun kunnista väärän kuvan. Palveluja on vähemmän kuin 20 tai 40 vuotta sitten, mutta niitä on silti tarjolla melko kattavasti.
Vastaanväittäjiä kehotan lähtemään kiertämään Suomea. Oma asuinpaikka ei tunnu tuppukylältä enää sen jälkeen, kun on nähnyt niitä oikeasti palveluiltaan riisuttuja kyliä.
Suosittelen esimerkiksi ajelua Keski-Suomessa. Kurvaa vaikka ysitieltä kohti Luhankaa ja ajele Sysmän kautta nelostielle. Tulet näkemään kuntakeskuksia, joissa on pieni marketti ja tyhjä osuuspankin konttori.
Myös monta kertaa peräkkäin Iltasanomien Suomen paras mökkikunta -selvityksen ykköseksi tullut Kustavi yllättää suppealla palvelutarjonnallaan. Kesän matkailusesonki on lyhyt rykäisy, juhannukselta elokuun alkuun täytenä pullistelevat satamaravintolat ovat puolityhjiä jo elokuussa.
Hieman alle 900 asukaan kunnassa on syyskuusta huhtikuun loppuun hyvin hiljaista. Kaikki ravintolat ja kahvilat ovat kiinni, ja esimerkiksi rautakauppa-asioille päästäkseen on ajettava naapurikuntaan.
Terveyspalvelut ovat 50 kilometrin päässä Uudessakaupungissa, apteekki 17 kilometrin päässä. Kustavissa ei ole edes palvelevaa huoltoasemaa. Kainuussa sellainen taitaa olla kaikissa kunnissa, jos huoltoaseman kahvioksi lasketaan automaattien luona oleva kahvila Ristijärvellä.
Itse asiassa elämä Kustavissa on hieman samankaltaista kuin esimerkiksi Juntusrannassa tai Alavuokissa. Kauppa on lähellä, mutta muut palvelut kaukana.
"Kainuussa välimatkat ovat pidempiä jo kuntien sisälläkin. Sen ansiosta pienissäkin kunnassa on palveluja, jotka monella alueella ovat keskittyneet vain kasvukeskuksiin."
Suurten kasvukeskusten vaikutuspiirissä olevat pienet kuntakeskukset kuihtuvat, koska niistä on lyhyt matka asioimaan kaupungin valoihin. Lisäksi suurin osa pienten ympäryskuntien asukkaista käy töissä kasvukeskuksissa, joten kauppa-asiat hoidetaan työpäivän jälkeen kaupungissa. Pienet kunnat kuihtuvat asumalähiöiksi, joissa voi olla pieni ruokakauppa.
Kainuussa välimatkat ovat pidempiä jo kuntien sisälläkin. Sen ansiosta pienissäkin kunnassa on palveluja, jotka monella alueella ovat keskittyneet vain kasvukeskuksiin.