Kaunislehdon talomuseon kesään kuuluu taidenäyttelyitä, työnäytös sekä teatteriesitys
Julkaistu: 22.5.2022 klo 18:01Talomuseon alue on ainutkertainen kokonaisuus, jossa on nähtävillä hyrynsalmelaisen talon pihapiirin rakennuskanta.
Hyrynsalmen Oravivaarassa sijaitsevaa Kaunislehdon talomuseota on kunnostettu viime vuosien aikana.
– Viime kesänä museoalueelle tehtiin uusi pajarakennus, joka varustetaan tämän kesän aikana. Myös rakennusten lautakattoja uusittiin viime vuonna kunnan omana työnä, Hyrynsalmen kunnanrakennusmestari Jouni Romppainen kertoo.
Pari vuotta sitten päärakennuksen ulkopuoli salaojitettiin ja tehtiin piha-alueen vesiohjauksia.
– Samanaikaisesti uusittiin myös venekatosten pärekatot ja kengitettiin piha-alueen pikkupirtti.
Viime kesänä museoalueelle nousi uusi pajarakennus, joka varustetaan tämän kesän aikana. Kuva: Marjut Lehto
Kaunislehdon päärakennuksen pärekatto uusitaan kesän 2022 aikana.
– Työt aloitetaan toukokuun loppupuolella, kun lumet alkavat sulaa.
Romppainen sanoo 1970-luvun taitteessa muodostuneen museoalueen rakennusten vaativan kunnostuksia vuosittain.
– Talomuseon alue on ainutkertainen kokonaisuus, jossa on nähtävillä hyrynsalmelaisen talon pihapiirin rakennuskanta.
Tämän kesän aikana Kaunislehdon talomuseolla päästään nauttimaan kahdesta eri taidenäyttelystä.
Ritva Immosen Sormet savessa -näyttelyn keramiikkatöitä pääsee ihastelemaan viikoilla 25 ja 26.
Irina Shagidulinan Mökkielämä-näyttelyssä viikkojen 27 ja 28 aikana puolestaan on esillä akvarelleja.
Heinäkuun 9. päivänä on luvassa työnäytös. Tapahtumasta ilmoitetaan myöhemmin talomuseon sosiaalisen median tileillä sekä Ylä-Kainuu-lehdessä.
Teatteri Tien Telin tutkimusmatka tulevaisuuksiin -esitys nähdään talomuseolla 22. heinäkuuta.
Talomuseon alue on ainutkertainen kokonaisuus, jossa on nähtävillä hyrynsalmelaisen talon pihapiirin rakennuskanta.
Hyrynsalmen kunnan omistama talomuseo on kotiseutuneuvos Kalle Juntusen (1930–2018) perustama ja hänen pitkäaikaisen työnsä tulos. Museomiljöö edustaa 1900-luvun vaihteen paikallista asumista sekä maalaistaloa.
Kotiseututaloksi kaavailtu Hallan pirtti oli määrä purkaa kesällä 1959 ja siirtää sitten Helsingin Seurasaareen. Elokuussa 1962 historiasta ja kansantieteestä innostunut opettaja Kalle Juntunen aloitti kirkonkylällä kansalaiskoulun yleisopettajan virassa.
Tammikuussa 1966 museohanke oli kotiseutulautakunnan esityslistalla. Keväällä ryhdyttiin kartoittamaan mahdollisia paikkoja ja syyskuussa sellaiseksi hankittiin Kaunislehdon torppa Oravivaarassa.
Seuraavana vuonna rakennuksia alettiin entisöidä ja hankkia lisää eri puolilta pitäjää. Kaunislehdon talomuseon avajaiset olivat juhannuksen alla vuonna 1973.
Kaunislehdon talomuseomiljöö edustaa 1900-luvun vaihteen paikallista asumista sekä maalaistaloa. Kuva: Juha Neuvonen/arkisto
Osa rakennuksista on tuotu eri puolilta pitäjää ja pystytetty talon entisten rakennusten paikoille. Asemakaava on siis alkuperäinen.
Kaunislehdon talomuseolla vieraileva pääsee näkemään erilaisia perinteisiä kattomalleja, kuten malka-, tuohi-, lauta sekä pärekatto. Alueelta löytyy myös tervanpolttopaikka ja tervavene. Lisäksi esillä on aiempaa asumisvaihetta edustava kruununtorpparin savupirtti vuodelta 1884 sekä rautahytti, joka on Kokkojärven hytin rekonstruktio Lönnrot-elokuvaa varten.
Pihapiirissä olevista aitoista kaksi on 1700-luvulta ja toinen näistä on Ruotsin Kainuusta eli Kalix-joen alueelta. Aitan portaiden alla oli tapana säilyttää kalmalautaa, jolle vainaja asetettiin odottamaan arkkuun laittamista ja hautajaisia.
Pihapiirissä on koettu myös kummittelua. Huivipäisen emännän on nähty ilmestyvän aitan takaa pihalle ja taas häviävän äkkiä.
Museolla on vuosikymmenten aikana ollut paljon toimintaa. Alueella on poltettu tervaa, valmistettu rautaa, kaadettu pettupuita, taottu puukkoja, kallittu viikatteita, kudottu kangasta ja tehty monenlaisia käsitöitä. Osa tapahtumista on dokumentoitu kansatieteellisiksi elokuviksi.
Ympäristö on ollut myös useiden kaupallisten elokuvien kohtausten kuvauspaikkana ja taustamiljöönä.
Kaunislehdon talomuseo on tänä kesänä avoinna 12. kesäkuuta – 7. elokuuta välisenä aikana keskiviikosta sunnuntaihin kello 11.00–17.00 Juhannusaattona 24. kesäkuuta museo on suljettu. Museon tapahtumia voi seurata Facebookissa ja Instagramissa.