Karjala on uhanalainen kieli – Karjalan kielen viikko järjestetään toisen kerran
Julkaistu: 19.11.2021 klo 13:20Karjalan kielen viikko on 22.–28. marraskuuta. Kieli kuuluu suomalais-ugrilaisiin kieliin, itämerensuomalaiseen kieliperheeseen.
Se on itsenäinen kieli, eikä sitä pidä sekoittaa suomen Pohjois- tai Etelä-Karjalan maakuntien murteisiin. Karjala on suomen läheisin sukukieli.
Suomessa on viimeisimpien arvioiden mukaan noin 11 000 hyvin karjalaa puhuvaa asukasta ja lisäksi noin 20 000 henkilöä, jotka ymmärtävät karjalaa tai puhuvat sitä ainakin vähän. Venäjällä karjalanpuhujia on viimeisimmän väestönlaskennan mukaan noin 26 000.
Karjala on vakavasti uhanalainen kieli, ja Itä-Suomen yliopistossa toimii vuosina 2021–2022 karjalan kielen elvyttämishanke. Karjalan yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi tehdään paljon töitä.
Vuonna 2009 marraskuun 27. päivänä presidentti Tarja Halonen antoi asetusmuutoksen, jolla Euroopan alueellisten tai vähemmistökielten peruskirjaa sovelletaan myös karjalan kieleen.
"Viikon tarkoitus on juhlia karjalan kielen moninaisuutta ja elävyyttä ja tehdä karjalan kieltä näkyväksi monin eri tavoin."
Vaikka karjalan kieli on uhanalainen, se on silti edelleen elävä kieli. Vuosi sitten joukko karjalan kielen aktivisteja ideoi spontaanisti päivän ympärille kokonaisen karjalan kielen viikon. Tapahtuma sai nimekseen Karjalan kieli eläy.
Viikkoa vietetään nyt toista kertaa; ajankohta on viikko 47 eli 22.–28. marraskuuta 2021. Viikon tarkoitus on juhlia karjalan kielen moninaisuutta ja elävyyttä ja tehdä karjalan kieltä näkyväksi monin eri tavoin.
Karjalan kielestä kiinnostuneita on kutsuttu mukaan niin Suomesta, Venäjältä kuin muistakin maista.
Viikkoa vietetään erityisesti sosiaalisessa mediassa: Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja Karjalan Sivistysseuran Uutisčuppu – Uudisčuppu -ajankohtaiskanavalla.
Kanavissa julkaistaan lyhyitä kertomuksia, tarinoita, kuvia ja videoita. Tänä vuonna teemana ovat vuodenajat: millaiset työt ovat ajankohtaisia ja mieleisiä vuoden varrella, mitä eri vuodenajat merkitsevät kirjoittajalle, juhlapäivät sekä lempiruoat ja niiden reseptit.
"Vaikka karjalan kieli on uhanalainen, se on silti edelleen elävä kieli."
Viime vuoden tempauksen innoittamana Karjalan kieli eläy -viikko laajenee myös internetin ja somen ulkopuolelle. Karjalan kielen opiskelijat, opettajat, karjalaisjärjestöt ja jopa yksityiset ihmiset järjestävät viikolla erilaisia tapahtumia eri puolella maata.
Tiedossa on karjalaisia illatsuja, vierailuja kirjastoihin ja päiväkoteihin, karjalankielisiä esityksiä yleisölle useilla paikkakunnilla, karjalaista ruokaa, karjalankielinen pikkujoulu kaikille kiinnostuneille Zoomissa.
Karjalan kielen viikkoa toteuttavat Itä-Suomen yliopiston, Karjalan Sivistysseuran ja Karjalaiset Nuoret Šuomešša -yhdistyksen väki sekä karjalan kieleen sitoutuneet aktivistit.
Itä-Suomen yliopiston karjalan kielen opiskelijat tuovat toteutukseen oman panoksensa.