Kainuun alueelta kaivataan suden DNA-näytteitä
Julkaistu: 31.1.2023 klo 18:00Suden DNA-näytteiden keräys on käynnissä.
Näytteitä on saatu jo paljon, mutta lisää toivotaan vielä muun muassa Kainuun alueelta.
Suden DNA-näytteitä kerätään marraskuun alusta helmikuun loppuun. DNA-tutkimus paljastaa susista asioita, joita ei saada tietää millään muulla menetelmällä.
Suden jätöksestä analysoitavan DNA:n avulla voidaan tunnistaa jätöksen jättänyt susi ja susireviirin rajat sekä saadaan tietää, elääkö reviirillä susipari vai -lauma.
DNA-näytekeräyksen tuloksia hyödynnetään vuosittain julkaistavassa suden kanta-arviossa, mutta niistä on hyötyä myös paikallistasolla.
Susihavaintojen ja DNA-näytteiden perusteella tiedetään, missä susia liikkuu ja voidaan ennaltaehkäistä vahinkoja. Ihmisten ja kotieläinten turvallisuutta voidaan lisätä esimerkiksi järjestämällä koulukyytejä ja toimittamalla tiloille petoaitoja.
Susihavaintoja on saatu tänä syksynä aiempaa enemmän Kaakkois-Suomesta ja Itä-Uudeltamaalta. Erityisesti näiltä alueilta toivotaan nyt myös DNA-näytteitä, jotta havainnot voitaisiin varmistaa ja saada näin tarkempaa tietoa alueella liikkuvista susista.
Lisää näytteitä toivotaan myös Kainuun ja Pohjois-Savon alueelta, jotta seuranta olisi mahdollisimman kattavaa ympäri Suomen.
Kuka tahansa eläinten jätöksiä ja jälkiä tunnistava luonnossa liikkuja voi ryhtyä vapaaehtoiseksi DNA-näytekerääjäksi.
Ohjeet näytteiden keräämiseen sekä näytteitä vastaanottavien keräysvastaavien tiedot löytyvät Luonnonvaratieto.luke.fi-palvelusta.
Suden DNA-näytekeräystä koordinoivat Luonnonvarakeskus ja Suomen riistakeskus.