Jaana Huovinen on aloittanut Suomussalmella psykoterapeuttina – samalla pitkäaikainen unelma paluumuutosta toteutui
Julkaistu: 3.3.2023 klo 18:00Paluumuuttaja työskentelee Coronarian Suomussalmen toimipisteessä ammatinharjoittajasopimuksella.
Suomussalmelainen Jaana Huovinen on aloittanut tämän vuoden alussa psykoterapeuttina ja työnohjaajana Coronarian Suomussalmen toimipisteessä.
Hän on syntyjään suomussalmelainen, ja 40 vuoden jälkeen palasi takaisin kotikonnuilleen. Suomussalmelta hän muutti pois ylioppilaskirjoitusten jälkeen.
– Tässä välillä on ollut pari pyörähdystä Kainuussa. Vuosina 1990–1991 olin tuntiopettajana Suomussalmen kotitalous- ja sosiaalialan oppilaitoksessa Karhulanvaaralla sekä 2011–2012 toimin projektipäällikkönä Kainuun Maakunta -kuntayhtymän Kaira-hankkeessa. Myös lomia olen viettänyt täällä vanhempieni luona.
Pysyvämpi paluumuutto on kuitenkin ollut hänen pitkäaikainen unelmansa.
– Minulla oli pitkään mielessä, että haluan tulla takaisin. Ensimmäisenä tyttäreni sai Suomussalmelta töitä ja muutti perheineen tänne, ja viime keväänä myös puolisoni löysi töitä täältä.
Huovisen työskennellessä jo Coronarialla hänellä oli mahdollisuus siirtyä yrityksen sisällä toiseen toimipaikkaan.
– Pystyn työskentelemään ammatinharjoittajana ja yritys mahdollistaa tilat sekä tarvittavat laitteet.
Hän kuvailee paluun Suomussalmelle olleen helppo juuri työpaikkansa sekä paikkakunnalla asuvien sukulaisten ansiosta.
– Vanhempani sekä nuorin siskoni ovat aina asuneet täällä, ja muut sisarukseni ovat muuttaneet takaisin tänne. Lisäksi nuoruudenaikaisia ystäviäni on täällä, osa myös paluumuuttajina.
Paikkakunnan parhaimmaksi asiaksi hän nostaa luonnon.
– Luonto on myös yksi iso syy, jonka vuoksi halusin palata. Sielun- ja mielenmaisemani ovat täällä.
Työnsä vastapainona Huovinen viettää aikaa lapsenlapsensa kanssa sekä oleskelee mielellään luonnossa niin hiihtäen kuin retkeillen.
– Lapsuuden kesiä olen viettänyt Kuivajärvellä, josta isäni on kotoisin. Siellä tulee käytyä marjastamassa, sienestämässä ja kalastamassa.
Paluumuuttaja Jaana Huovinen on aloittanut tämän vuoden alussa psykoterapeuttina ja työnohjaajana Coronarian Suomussalmen toimipisteessä. Kuva: Marjut Lehto
Psykoterapeutilla on takanaan useita koulutuksia ja pitkä työura. Viimeisimpänä hän on opiskellut Tampereen yliopistossa kouluttajapsykoterapeutiksi vuosina 2014–2016. Ylemmän tason psykoterapeuttikoulutuksen hän on suorittanut Itä-Suomen yliopistossa 2008–2013.
Yhteisöpegagogiksi Huovinen valmistui Humanistisesta ammattikorkeakoulusta vuonna 2006, ja työnohjaajan erikoistumisopinnot tulivat päätökseen 2003 Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa.
Lisäksi hän on suorittanut Suomen Punaisen Ristin koulutuksia.
Coronarian Suomussalmen toimipisteessä psykoterapeutti työskentelee ammatinharjoittajasopimuksella. Suomussalmelle hän siirtyi yrityksen Joensuun toimipisteestä.
– Ennen Coronarialle tuloa minulla oli oma yksityinen vastaanotto Joensuussa.
Joensuussa hän on toiminut myös Ammattiopisto Luovilla koulutuspäällikkönä, kouluttajana, suunnittelijana ja opintoneuvojana sekä kaupungilla ohjaajana Nuotta-projektissa ja yhteispalvelupisteellä toimien muun muassa nuorten ohjauksessa sekä lastensuojelun tukihenkilötoiminnan organisoinnissa.
Huovinen on työskennellyt myös yrittäjänä päiväkodissa sekä projektityössä SPR Savo-Karjalan piirissä.
"Teen myös Tampereen yliopistolle koulutuskeikkaa, toimin työnohjaajana toiselle psykoterapeutille ja kouluttajana psykoterapeuttiopiskelijoille." – Jaana Huovinen
Huovisen innostus psykoterapeutin opintoihin hakeutumisesta syntyi aikaisempien töiden kautta.
– Minulla oli taustaa sosiaalialalla yksilö- ja ryhmäohjauksesta ikäihmisten, pitkäaikaistyöttömien sekä erityisryhmien parissa, ja yksilöön keskittyminen alkoi kiinnostaa.
Coronarialla puolet hänen työajastaan koostuu psykoterapian ja puolet työohjaajan työstä.
– Teen myös Tampereen yliopistolle koulutuskeikkaa, toimin työnohjaajana toiselle psykoterapeutille ja kouluttajana psykoterapeuttiopiskelijoille.
Hän kertoo, että psykoterapiaan päädytään usein silloin, kun siellä käyvälle halutaan turvata sopivasti kohdennettu, tavoitteellinen sekä vaikuttava hoitomuoto.
– Psykoterapialle olennaista on luotettava ja myönteinen vuorovaikutussuhde. Ongelmia työstetään yleensä keskustelemalla, mutta lisäksi voidaan käyttää erilaisia toiminnallisia menetelmiä, esimerkiksi musiikkia, kirjoittamista tai kuvallista ilmaisua.
Hänen mukaansa terapiaan saapuvalta edellytetään motivaatiota, sitoutumista sekä halua ottaa apua vastaan.
– Potilas tekee työn itse, mutta terapeutti auttaa siinä.
Psykoterapiassa työstetään asioita ja harjoitellaan uusia ajatus- sekä toimintatapoja.
– Tapaamiskerrat ovat tavallisesti kerran viikossa. Terapian kesto puolestaan riippuu terapialle asetetuista tavoitteista, joita arvioidaan yhdessä asiakaan ja hoitavan tahon kanssa, sekä mitataan oiremittauksin.
"Psykoterapian avulla voi oppia ymmärtämään paremmin omaa itseään ja saada välineitä vaikeiden tunteiden sekä ajatusten käsittelyyn." – Jaana Huovinen
Jaana Huovinen sanoo, että psykoterapiaa on hyvä harkita, jos on pidempiaikaista tai toistuvaa vaikeutta suoriutua arjesta, työelämässä, opiskelussa tai ihmisten kanssa toimeen tulemisessa sekä silloin, jos joutuu jatkuvasti ponnistelemaan suoriutuakseen näissä tilanteissa.
– Terapian sopivuutta ja oikea-aikaisuutta on tärkeää pohtia hoitavan tahon kanssa.
Tavallisesti psykoterapiasta haetaan apua masennukseen tai ahdistuneisuuteen.
– Apua on mahdollista saada myös erilaisten riippuvuushäiriöiden hoitamisessa.
Muun muassa keskeytyneiden opintojen pariin sekä työelämään palaaminen ovat konkreettisia esimerkkejä siitä, miten psykoterapiassa käyneet ovat hyötyneet hoidosta. Myös esimerkiksi omat arvot ovat kirkastuneet sekä tunnetaidot ja sosiaalinen toimintakyky parantuneet terapian myötä.
– Psykoterapian avulla voi oppia ymmärtämään paremmin omaa itseään ja saada välineitä vaikeiden tunteiden sekä ajatusten käsittelyyn.
Psykoterapia
Tavoitteena poistaa tai lievittää psyykkisiä ongelmia ja niihin liittyvää kärsimystä, tukea psyykkistä kasvua ja kehitystä sekä lisätä ihmisen valmiuksia ratkaista ongelmiaan itse.
Psykoterapiaa antaa psykoterapeutti, joka on saanut siihen lainsäädännössä määritellyn koulutuksen ja Valviralta oikeuden käyttää nimikesuojattua psykoterapeutin ammattinimikettä.
Psykoterapiaan voi hakeutua julkisen sektorin terveydenhuollon tai sosiaalihuollon mielenterveyspalveluiden, yksityissektorin psykiatrin arvion tai työterveyshuollon kautta.
Myös suoraan itse maksavana asiakkaana voi etsiä psykoterapeutin.
Psykoterapiassa tärkeintä on kävijän ja terapeutin hyvä yhteistyösuhde.
Lähde: Terveyskirjasto