Ravintoloitsijalle tulee hyvä mieli siitä, kun asiakas tykkää ruoasta
Julkaistu: 20.2.2023 klo 12:11Tässä juttusarjassa tutustumme työelämän sankareihin.
Siitä tulee todella hyvä mieli, kun asiakas oikeasti tykkää ruoasta.
Näin sanoo kahden vuoden kokemuksella Sarianna Koivumäki , joka pyörittää Suomussalmella Jalonhelmi-ravintolaa.
Huonojakin puolia ravintoloitsijan ammatista löytyy.
– Byrokratia on mutkikasta. Haluaisin ottaa esimerkiksi paikallista poroa myyntiin, mutta se on osoittautunut mahdottomaksi. Välillä tuntuu siltä, että byrokratia yrittää tappaa alaa. Niin se on - paperihommat ovat tämän ammatin pahin juttu.
Koivumäki ryhtyi ravintoloitsijaksi useiden sattumien jälkeen.
– Ravintolan pyörittäminen ei ollut koskaan minun haave. Koska tämä oli jo perheellä ja näin tässä mahdollisuuksia, päätin kuitenkin ottaa tilaisuudesta kiinni.
Ravintoloitsijasta pitää olla moneksi.
– Teen ruokaa ja tukkutilaukset, siivoan, olen asiakaspalvelussa, paistan pullaa, vastaan tarjouspyyntöihin, teen työvuorot ja olen maksanut palkkojakin välillä.
Koivumäen työpäivät ovat tasaantunut sitä mukaa, kun kokemusta on karttunut.
– Pyrin tekemään työpäivän aikana kaikki hommat, että kotona saisi levätä. Varsinkin ensimmäisenä vuotena työpäivät jatkuivat usein kotona vielä.
Asiakkaat osaavat antaa myös palautetta.
– Koitan pyytää sitä ja kyselenkin. Silloin palautetta tulee kysymättäkin, kun ruoasta on tykätty paljon. Voihan se olla, että huonoa palautetta ei aina uskalleta sanoa.
Sähkön hinnan äkillinen nousu säikäytti ravintoloitsijan.
– Oli vaarassa, että joudun sulkemaan välillä ravintolan, mutta nyt se ei ole enää vaihtoehto. Onneksi tässä ei käynytkään yhtään niin pahasti, kuin media pelotteli.
Jalonhelmi sijaitsee Viitostien varressa, joten asiakkaina vierailee usein ulkopaikkakuntalaisia.
– Asiakkaista turistien ja paikallisten osuus on aika lailla yhtä suuri. Sen verran tässä on silmä harjaantunut, että asiakkaasta näkee heti ovesta sisään tullessa, onko hän paikallinen vai turisti. Turisteilla on aina kiire, kun paikalliset tulevat sisälle rauhallisemmalla askeleella.
Korjattu 20.2. kello 11.17 ravintoloitsijan sukunimi oikeaksi.