Hepoköngäs on saanut kiitosta esteettömistä retkeilypalveluistaan, ja kohde on näkemisen arvoinen ympäri vuoden – "Putous vaihtaa muotoaan vuodenaikojen mukaan"
Julkaistu: 19.5.2022 klo 12:15Vuonna 1956 perustettu Hepokönkään luonnonsuojelualue mahdollistaa luontoelämyksiä kaikille kävijöille.
Tämä on ollut myös merkittävä tekijä Puolangalla sijaitsevan Hepokönkään valitsemisessa Vuoden Retkipaikaksi.
Retkipaikka.fi-palvelun yleisöäänestyksessä köngäs nappasi kaikkiaan neljänneksen äänistä, kun ääniä annettiin yhteensä koko kilpailussa reilut 2 000.
Vesiputoukselle johtava tasainen retkeilyreitti on Metsähallituksen Luontopalveluiden erikoissuunnittelijan Eeva Pulkkisen mielestä hyvin päiväretkeilykohteeksi soveltuva reitti.
– Hepoköngäs on helposti saavutettavissa pääteiltä, ja putoukselle menevä on alle kilometrin mittainen, Pulkkinen sanoo.
Tähän Paljakan markkinointivastaava Leena Penttinen lisää Hepokönkään olevan erityislaatuinen.
– Hepoköngäs on harvinaisuus, joka kiinnostaa varmasti kansainvälisillä ja suomalaisilla matkailumarkkinoilla. Paljakan-matkailijat kysyvät usein, mitä erikoista täällä on. Tähän vastaan, että Hepoköngäs ja Paljakan luonnonpuistossa oleva polku, Penttinen kertoo.
24 metriä korkea Hepoköngäs lukeutuu Suomen korkeimpiin luonnonvaraisiin vesiputouksiin. Eeva Pulkkinen näkee erityisen viehättävänä putouksen elämisen vuodenaikojen mukaan.
– Putous vaihtaa muotoaan vuodenaikojen mukaan. Keväällä vettä on paljon, loppukesällä taas vähän. Talvella putoukseen voi muodostua näyttävä jääputous eli pannejää, hän kuvailee.
¨
Hepokönkäällä on mukava paistaa makkarat tilavassa nuotiokatoksessa, johon on esteetön pääsy. Kuva: Sirkku Rautio
Putoukselle vievät polut, rakenteet ja käymälä soveltuvat pyörätuolilla ja muilla apuvälineillä liikkumiseen. Esteetön reitti rakennettiin uudelleen vuonna 2016.
Könkään alueella kulkee myös pidempi reitti, geologinen luontopolku, joka vie kulkijan Heinijoen rotkoon, kallioille ja soille.
Geopolkua ei toistaiseksi ole tehty esteettömäksi, mutta sen kunnostus ja alueen peruskorjauksia on tarkoitus toteuttaa ensi vuonna. Polku soveltuu retkeilyyn kesäisin, kun lumet ovat sulaneet ja tulva-aika päättynyt.
Viime vuonna Hepokönkäällä vieraili reilut 28 000 kävijää. Toissa vuonna kävijöitä oli reilut 30 000. Pulkkinen valaisee kyseisen käyntimäärän olevan Metsähallituksen kohteissa paljon.
– Eniten putouksella käydään luonnollisesti tulva-aikaan, jolloin Hepokönkäässä on kovat kuohut. Kuitenkin myös talvella putoukselle on tallautunut kävelypolku, hän sanoo.
Miksi Hepokönkäälle kannattaa suunnistaa, Leena Penttinen?
– Luotan kohteessa käyneiden kertomuksiin maagisesta paikasta, jonne halutaan mennä aina uudelleen. Ei tällaisia (putouksia) joka paikassa ole nähtävissä ja koettavissa.
Tältä putous näyttää ylhäältä katsottuna. Kuva: Sirkku Rautio
Ennen Vuoden Retkipaikan titteliä Hepoköngäs on palkittu jo kerran aikaisemmin, kun se valittiin Suomen kauneimmaksi vesiputoukseksi vuonna 2014.
Vuoden Retkipaikkaa juhlistetaan tulvan kohinan säestyksellä Hepokönkäällä 20. toukokuuta kello 13–15.
Tapahtumassa on tarjolla ohjelmaa koko perheelle. Juhlapuheen pitää Kainuun maakuntajohtaja Pentti Malinen .
Yleisö pääsee tapahtumassa tutustumaan alueen luontoon yhdessä Metsähallituksen sekä Paljakan ja Ukkohallan matkailukeskusten oppaiden kanssa. Tapahtumassa vierailee myös Hepokönkään Höppänä.
Tarjolla on kahvia, mehua ja makkaraa. Tapahtumaan on vapaa pääsy, ja se järjestetään säävarauksella.
– Haluamme juhlistaa Hepokönkään menestystä ja nostaa esille ainutlaatuista luontomatkailun jalokiveä, Leena Penttinen iloitsee, ja Eeva Pulkkinen kertoo olevansa samaa mieltä.
Vuoden Retkipaikka
Kilpailun järjesti Retkipaikka.fi-palvelu. Voittaja valittiin yleisöäänten perusteella, ja äänestys sulkeutui 24. tammikuuta. Äänestys järjestettiin Retkipaikka.fi:ssä.
Vuoden Retkipaikaksi valittiin tänä vuonna Hepokönkään Luonnonsuojelualue Puolangalta. Voittajat julkistettiin lauantaina 12. helmikuuta.
Äänestyksessä annettiin yhteensä 2 063 ääntä, joista Hepoköngäs sai 24,7 prosenttia.
Toiseksi tullut keskisuomalainen Häähninmäki sai äänistä 15,3 prosenttia ja kolmanneksi sijoittunut Muhos–Utajärvi–Vaala-alueella sijaitseva Rokuan kansallispuisto 13,9 prosenttia.
Kriteereinä Vuoden Retkipaikka -ehdokkuuteen oli kauniin ja kutsuvan luonnon lisäksi se, että niistä voi nauttia mahdollisimman monipuolinen kirjo luonnonystäviä.
Hepokönkään kohteesta vastaa Metsähallitus, joka vastaanotti kunniakirjan 13. toukokuuta Nuuksion kansallispuistossa järjestettävässä kilpailun 10-vuotissyntymäpäivien yhteydessä.