Harrastukset kehittävät lasten ja nuorten sosiaalisia taitoja
Julkaistu: 31.1.2023 klo 10:00Kepparikerhossa tehdään omat keppihevoset ja ratsastetaan niillä. Harrastuksissa oppii muun muassa sosiaalisia taitoja.
Torstai-iltapäivisin Kuhmon 4H-yhdistyksen ovi käy, kun kepparikerho kokoontuu. Tänä iltapäivänä paikalle on saapunut kaksi kerholaista. Seitsemänvuotias Eevi Kilponen ja yhdeksänvuotias Eerika Klemetti ovat käyneet kerhossa syksystä saakka.
Kerhossa he ovat ehtineet tehdä keppihevosilleen erilaisia varusteita ja samalla valmistaa uusia keppareita. Ja ei sovi unohtaa oppimiskeskuksen salissa tapahtuvaa ratsastusta. Siellä mieluista on erityisesti esteiden yli hyppiminen.
Heti kun takit on riisuttu tytöt käyvät toimeen. Eevi ryhtyy tekemään pilkkuja hevoselleen ja Eerika rupeaa kiinnittämään harjaa hevosen päähän. Työ sujuu nopeasti ja Eevin suunnitelmat tähyävätkin jo hevosen valmistumisessa.
Nimetkin keppareille on jo annettu. Eerikan hevonen on saanut nimekseen Rosa ja Eevi päättää omalle kepparilleen nimeksi Sateenkaaren.
Eevi Kilponen leikkaa keppihevoselleen pilkkuja, ja ohjaaja Siiri Korhonen valmistelee niiden liimaamista. Kuva: Akseli Karppanen
Kerhon ohjaajana toimii toista vuotta lukiota käyvä Siiri Korhonen . Hän kertoo, että kerhossa on käynyt tyypillisesti puolenkymmentä kerholaista.
Kerholaiset ovat hänen mukaansa hyvin omatoimisia ja taitavia käsistään, hänen ei ole juuri tarvinnut auttaa hevosten tekemisessä. Hänen mielestään on tärkeää, että kaikilla olisi mahdollisuus harrastaa itselleen mieluisia harrastuksia.
Tyttöjen mielestä harrastuksissa tärkeää on se, että voi nähdä kavereita ja saa touhuta mukavia juttuja. Eerikan harrastuksiin kuuluu kepparikerhon lisäksi musiikkiopiston järjestämä tanssi ja Kivattarien voimistelu. Näissäkin harrastuksissa parhaimmaksi asiaksi nousee kaverien kanssa liikkuminen.
"Omien vahvuuksien ja mielenkiinnonkohteiden kehittämisissä harrastuksista on runsaasti hyötyä."
Harrastukset kehittävät lasten ja nuorten sosiaalisia taitoja ja tukevat kykyä toimia erilaisten ihmisten kanssa yhteistyössä, kertoo Kuhmon kaupungin hyvinvointiaktivaattori Riikka Kähkönen .
Lisäksi harrastuksissa oppii sellaisia taitoja, joita elämässä ei muuten tulisi vastaan. Omien vahvuuksien ja mielenkiinnonkohteiden kehittämisissä harrastuksista on runsaasti hyötyä.
Harrastusten saavutettavuuden parantamiseksi Suomessa on otettu käyttöön harrastamisen Suomen malli. Mallin tavoitteena on järjestää jokaiselle lapselle maksuton ja mieluisa harrastus koulupäivän sisällä.
Kuhmossa tätä mallia ei ole otettu käyttöön, mutta koulut järjestävät erilaista kerhotoimintaa, pääsääntöisesti koulupäivän jälkeen.
Kainuussa malli on tällä hetkellä käytössä vain Kajaanissa.
– Jos harrastamisen Suomen mallia ryhdyttäisiin Kuhmossa järjestämään, täytyisi miettiä mitkä olisivat ne harrastukset, jotka vastaisivat mahdollisimman hyvin lasten ja nuorten toiveisiin, Kähkönen sanoo.
Eevi Kilposen harrastuksiin kuuluu 4H-yhdistyksen kepparikerho. Kuva: Akseli Karppanen
Tällä hetkellä lasten ja nuorten harrastamista on Kuhmossa tuettu tarjoamalla alle 18-vuotiaille harrastekortti, jolla on mahdollista saada alennuksia esimerkiksi uimahalli- ja kuntosalikäynneistä ja suorittaa vaikkapa metsästyskortti.
Tänä vuonna kokeiluun ollaan ottamassa myös lasten ja nuorten harrasteseteli, jolla tuetaan vähävaraisten perheiden harrastamista.
Harrastusten merkitys on nähty myös Kuhmon kaupungin hyvinvointisuunnitelmassa, johon yhdeksi tavoitteeksi on kirjattu se, että jokaisella kuhmolaisella olisi vähintään yksi harrastus.
Kuhmossa mahdollisuudet tämän toteuttamiseksi ovat Kähkösen mielestä varsin hyvät. Kaupunki järjestää musiikkiopiston toiminnan ja mahdollistaa näin musiikki- ja tanssiharrastuksen melko edullisesti.
– Liikuntapuolella kunta järjestää olosuhteet ja mahdollisuudet ja yhdistykset luovat harrastustoiminnan, Kähkönen kertoo.
Harrastusmahdollisuuksia on luotu myös perukkaan Tule luo -hankkeen puitteissa, jonka jalkautuvan nuorisotyön merkityksen Kähkönen näkee merkittäväksi harrastusten tukemisessa.
Kainuussa harrastusmahdollisuudet ovat Kähkösen mielestä yleisesti ottaen hyvät. Maakunnan sisäisesti on tehty yhteistyötä esimerkiksi muodostettaessa harrastejoukkueita, kun tietyistä ikäluokista väki ei joka kunnassa riitä omaan joukkueeseen.
Esimerkiksi suunnistustoiminnassa viestijoukkueita on kasattu näin. Harrastustoiminnan haasteina Kähkönen näkee sen, ettei tarjonta kohtaa kysyntää. Kun trendilajit vaihtelevat, toimijat eivät pysy investoinneissa perässä ja siksi harrastusmahdollisuudet voivat olla rajallisia.
Kähkösen omat harrastukset liittyvät luontoon sekä liikuntaan. Harrastuksiin kuuluu esimerkiksi metsästys ja pyöräily. Lisäksi vapaa-aikaa kuluu tyttären lentopalloseuraan liittyvässä vapaaehtoistoiminnassa.