Ely: Kainuun työttömyys selkeästi koronakriisiä edeltävää tasoa matalammalla – Puolangalla Kainuun suurin työttömyys
Julkaistu: 27.1.2023 klo 9:03Kainuun työttömyys laski joulukuussa 8 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen ja 13 prosenttia koronakriisiä edeltävästä vuoden 2019 joulukuusta. Myös pitkäaikaistyöttömyyden väheneminen jatkuu.
Työvoiman kysyntä piristyi uudelleen joulukuussa ja työvoimasta on kova pula, kertoo Kainuun ely-keskus työllisyyskatsauksessaan.
Kainuussa oli joulukuun lopussa 3 082 työtöntä työnhakijaa, mikä on 253 henkeä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Koronakriisiä edeltävään vuoden 2019 joulukuun loppuun verrattuna työttömyys laski 465 hengellä. Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen vuoden 2019 joulukuusta oli ely-keskusalueista suurinta. Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 5 prosenttia, mutta kasvoi kolmen vuoden takaisesta prosentin.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta eli työttömyysaste oli Kainuussa kuun lopussa 10. Tämä on 0,8 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten ja 1,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kolme vuotta sitten. Kainuun työttömyysaste oli ely-keskusalueista seitsemänneksi matalin. Koko maassa se oli 9,9 prosenttia. Naapurimaakunnista esimerkiksi Pohjois-Karjalassa se on 13,4.
Pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi pitkän pienentymisen jälkeen koronakriisin ensimmäisen vuoden ajan, mutta oli suurimman osan vuodesta 2022 jo vuoden 2019 tasoa matalammalla. Joulukuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli 564, mikä on 8 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2019 joulukuussa. Vuoden takaisesta pitkäaikaistyöttömyys laski 25 prosenttia (-183).
Puolangalla on Kainuun kunnista eniten työttömiä työnhakijoista, 19,3 prosenttia työvoimasta. Suomussalmella työttömien osuus työvoimasta on 11,8 prosenttia ja Hyrynsalmella 12,1 prosenttia.
Vähiten työttömyyttä on Sotkamossa, jossa työttömänä on 6,2 prosenttia työvoimasta.
Kysyntä kääntyi joulukuussa merkittävään kasvuun
Työvoiman kysyntä oli Kainuussa vuonna 2021 ennätyksellistä ja jatkui vilkkaana alkuvuonna 2022, mutta tämän jälkeen kysyntä on hiipunut. Joulukuu kuitenkin käänsi kehityksen ainakin hetkellisesti, sillä kuukauden aikana uusia työtehtäviä tuli avoimeksi TE-palveluihin peräti 33 prosenttia enemmän (+305) kuin vuotta aikaisemmin, yhteensä 1 228. Muutoksen taustalla on paikkamäärien huomattava kasvu palvelu- ja myyntityöntekijöillä (+290) sekä prosessi- ja kuljetustyöntekijöillä (+95).
Tekijöistä on pulaa alalla kuin alalla ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän tai vain hieman enemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja.
Vaikeinta oli löytää teollisuustuotteiden kokoonpanijoita, myyjiä, kauppiaita, avustavia keittiö- ja ruokatyöntekijöitä sekä terveydenhuollon asiantuntijoita, kuten sairaanhoitajia. Haastavaa oli löytää myös muun muassa suojelu- ja vartiointityöntekijöitä, terveydenhuollon erityisasiantuntijoita, kuten lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä, sekä hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöitä.